Het merendeel van de voordeursloten in Nederland zijn niet veilig. Dat blijkt uit onderzoek van de Nationale Inbraakpreventie Weken. Maar liefst 3 op de 5 huizen heeft een onveilig voordeurslot. Een onveilig voordeurslot kan door een inbreker binnen 3 minuten worden opengemaakt.

 

Zwakste plek

De zomerperiode is voor inbrekers een ideale tijd. Er zijn weinig mensen op straat en vaak staan er ramen open. In ruim één derde van de gevallen zal een inbreker bij de achterdeur beginnen. Het keukenraam is een tweede optie (23%) en het voordeurslot gaat in 21% van de gevallen open. Het is dus belangrijk om maatregelen te nemen.

Cilindertrekken

Zelfs de meest recent aangeschafte voordeursloten zijn gevoelig voor inbraak. Een jaar of 6 geleden hebben professionele inbrekers het cilindertrekken geïntroduceerd. Hierbij wordt een schroef in het slot gedraaid en er met kracht weer uit getrokken. De cilinder van het slot breekt daarbij af waardoor de deur open gaat. Deze methode wordt inmiddels ook door gelegenheidsdieven gebruikt. Er is tegenwoordig anti-cilindertrekbeslag op de markt. Slechts 12% van de voordeuren is hier momenteel mee uitgerust.

Voorbeeld van hoe cilindertrekken van een voordeurslot in zijn werk gaat:

Voordeurslot doordraaien

Ook de goed beveiligde sloten verliezen hun werking als deze bij vertrek niet worden doorgedraaid. Alleen het sluiten van de voordeur is niet voldoende. Het slot kan dan eenvoudig worden ‘geflipperd’. Hierbij gaat de inbreker met een kunststof plaatje tussen de deur en het kozijn waarmee deze eenvoudig open gaat. Een anti-inbraakstrip zou hiervoor uitkomst bieden. Deze voorkomt dat er iets tussen de deur en het kozijn kan worden gestoken.

 

De meeste inbraken worden gepleegd in huurhuizen in achterstandswijken

 

Zomervakantie

De zomerperiode is bij uitstek een tijd voor inbrekers om hun slag te slaan. Het is langer licht en veel mensen zijn op vakantie. In juli en augustus vorig jaar sloegen dieven bijna 8000 keer toe. Vooral woningen waar recent een caravan op de oprit heeft gestaan zijn populair. Het valt ook op dat woningen in de buurt van snelwegen in trek zijn bij inbrekers. Projectleider woninginbraken  Van der Velden merkt op in het AD dat veel mensen denken dat vooral luxe villa’s het doelwit zijn. ,,Terwijl de meeste inbraken worden gepleegd in huurhuizen in achterstandswijken omdat daar het hang- en sluitwerk vaak slecht is.”

Lees ook: Meer invloed op passend wonen

Meest voorkomende manieren van inbraak

Het voordeurslot is gevoelig voor inbraak. De voordeur is eenvoudig te bereiken en het is niet verdacht als personen naar een voordeur lopen. Een eventuele inbraakpoging is dan wel weer makkelijker op te merken vanaf de straatkant. Inbrekers kiezen daarom ook vaak voor:

Inbreken via een raam

Vaak staat er wel ergens een raam open. Een klein bovenlicht is vaak al voldoende.

Insluipen

Even een deur open laten staan kan al funest zijn. Als de dief wordt betrapt verontschuldigd hij zich en zegt dat hij zich in het huis heeft vergist. In winkels komt het regelmatig voor dat dieven zich laten opsluiten en na sluitingstijd hun slag slaan.

Hengelen

Door een staaldraad wordt gepoogd om via de brievenbus het slot open te draaien. Voorkom daarom dat de sleutel in het slot blijft zitten.

Flipperen

Met behulp van een kunststof strip wordt geprobeerd om het slot open te duwen. Zorg voor een inbraakwerende strip of zet het slot op het nachtslot.

Forceren

Met een schroevendraaier of koevoet wordt geprobeerd om met brute kracht een raam of deur open te maken.

Gaatjes boren

Eerst wordt een gaatje geboord in het deurkozijn. Daarna probeert de inbreker om via het gaatje met een ijzerdraad het slot te openen.

Afbreekmethode

Ook wel de Bulgaarse methode genoemd. Hierbij wordt met een tang het uitstekende gedeelte van het slot omgebogen.

voordeurslot
SKG test van een deurkluis met sleutel voor het voordeurslot.

SKG sterren

Om het risico op inbraak te verkleinen is het raadzaam om sloten aan te brengen die getest zijn op inbraakwerendheid. Hang- en sluitwerk in Nederland wordt hiervoor getest door Stichting Keurmerk Gevelbouw (SKG). Een slot kan worden beproeft op classificatie van 1, 2 of 3 sterren.

Bij nieuwbouwwoningen is het verplicht om minimaal SKG klasse 2 hang en sluitwerk te hebben:  “Deuren, ramen, kozijnen die bereikbaar zijn voor inbraak (bijvoorbeeld gevels of platte daken) moeten voldoen aan inbraakwerendheid van weerstandsklasse 2.”

Weerstandsklasse 2 moet inbrekers minimaal 3 minuten vertragen

Inbrekersgereedschap

Naast het tijdselement bij het verhinderen van een inbreker wordt ook rekening gehouden met het inbrekersgereedschap. Gelegenheidsdieven hebben vaak een beperkte set aan gereedschap bij zich. Sloten die voldoen aan klasse 2 zijn dan ook getest met relatief eenvoudige gereedschappen zoals schroevendraaiers tangen, messen en wiggen. Bij klasse 3 komt er ook een koevoet aan te pas. Hiermee kan een inbreker beduidend meer schade aanrichten.

Wat kun je doen om inbraak te voorkomen?

  • Vervang je sloten door een Anti cilindertrek deurslot (zowel voordeurslot, achterdeurslot en eventueel andere sloten).
  • Monteer extra sloten, hoe meer tijd een inbreker kwijt is hoe kleiner de kans dat hij de inbraak doorzet.
  • Monteer een anti inbraakstrip op de deur. Hierdoor kan de inbreker geen koevoet gebruiken.
  • Plaats een (camera) beveiligingssysteem en maak duidelijk middels stickers dat er een beveiligingssysteem aanwezig is.
  • Zorg voor voldoende licht bij de woning.
  • Zorg ervoor dat je kunt zien wie er aanbelt voordat je de deur open doet. Dit kan eventueel ook met een ‘camera-deurbel’.
  • Sluit altijd alle ramen en deuren, ook als je maar even kort weg bent.
  • Verwijder objecten waardoor inbrekers makkelijk een verdieping hoger kunnen klimmen.
  • Zorg dat kinderen niet de sleutelbos met huisdeursleutel aan de fiets hebben hangen.