Drie Haagse woningcorporaties hebben een website gelanceerd waarmee ze vochtproblemen in woningen willen verhelpen. Op de website gezondwonen.nl wordt met handige filmpjes uitleg gegeven over de oorzaak en oplossing van vochtproblemen. Bewoners zijn er soms van overtuigd dat vocht en schimmel ontstaat door de technische staat van de woning. Een slecht isolerend huis en weinig mogelijkheid tot ventilatie kan hier inderdaad aan bijdragen. Vocht wordt echter hoofdzakelijk veroorzaakt door de bewoners zelf.

Vocht in huis

Je kunt zelf constateren of er teveel vocht in huis is door bijvoorbeeld een muffe lucht, behang dat los laat of schimmel op de wanden. Dit kan gezondheidsklachten geven. Op de website https://gezondwonen.nl geven de Haagse corporaties Haag Wonen, Vidomes en Staedion tips over het voorkomen en verhelpen van vochtige woningen.
In een woning wordt vocht geproduceerd door bijvoorbeeld:
– De was doen
– Koken
– Dweilen en Ramen lappen
– Ademen en zweten
– Douchen

Een gezin produceert gemiddeld 10 liter vocht per dag.

De hoeveelheid vocht kan worden beperkt door meer en vaker te luchten. Koken met de deksel op de pan en afvoerventilatie aanzetten tijdens koken en douchen. Door met een trekker de wanden en vloeren na het douchen af te doen wordt voorkomen dat het vocht verdampt in de woning. Dit zelfde geldt voor het drogen van de was. Dit kan beter buiten worden gedaan.

Ventilatie

Door te ventileren en een raam of luchtrooster open te zetten wordt overtollig vocht uit de woning gevoerd. Hierdoor wordt de lucht in de woning droger en warmt ook weer sneller op. Nieuwere luchtafvoerunits beschikken soms over draadloze schakelaars waarmee de luchtafvoer kan worden geregeld. Het is hierbij ook mogelijk om tijdelijk, bijvoorbeeld tijdens koken of douchen, de luchtafvoerunit in een hogere stand te laten afzuigen.