De Nationaal Coördinator Groningen (NCG) heeft alsnog besloten de versterkingsadviezen van bijna 1600 woningen vrij te geven. De woningen voldoen niet aan de huidige veiligheidsnormen. Huiseigenaren en woningcorporaties wilde deze adviezen al eerder inzien. Minister Wiebes weigerde deze openbaar te maken.

Adviezen

Eerdere inspecties leerden al dat de woningen in het bevingsgebied versterkt moesten worden. Onlangs heeft het NCG versterkingsadviezen overlegt met Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat. Tot verontwaardiging van de bewoners schortte Minister Wiebes de aanpak van deze woningen op.  Minister Wiebes wilde eerst onderzoeken of het snel dichtdraaien van de gaskraan er voor zorgt dat de huizen minder versterkt hoeven te worden.

Tegen het zere been

“De Groningers zijn boos en teleurgesteld nadat afspraken over het versterken van woningen in de aardbevingsregio, gemaakt vanuit de politiek, opnieuw niet zijn nagekomen” aldus Susan Top, de voorzitter van belangenvereniging Groninger Gasberaad. Jelle van der Knoop van de Groninger Bodem Beweging stelt dat bewoners al jaren in de wacht zijn gezet.

Nationaal Coördinator Groningen

Ook binnen het NCG heeft de keuze van Minister Wiebes veel teweeg gebracht. Onlangs is Hans Alders opgestapt omdat hij het gevoel dat zijn adviezen niet langer vertrouwd worden door het Kabinet. “Voor mij is het onmogelijk om te werken in een situatie waarin het meest elementaire vertrouwen ontbreekt”, aldus Alders. Een andere reden, zo schrijft Alders, is dat minister Eric Wiebes van EZ eigenhandig besluit om de versterking van 1588 huizen die al in de versterkingsmolen zaten, stil te leggen.

Versterkingsadviezen opvraagbaar

Minister Wiebes wilde de adviezen niet openbaar maken. Het ministerie gaan nu toch overstag. Huiseigenaren en woningcorporaties kunnen de adviezen nu opvragen. Inmiddels zijn er al 640 adviezen van de betreffende woningen vrijgegeven. De NGC verwacht dat dit aantal nog verder oploopt.

Rechtszaak

Ruim 1.100 woningen vallen onder drie woningcorporaties. De betreffende woningcorporaties eisen dat Minister Wiebes zich aan de afspraak houdt. Die luidt dat een woning met een versterkingsadvies op basis van de geldende veiligheidsnorm wordt aangepakt. De woningcorporaties bereiden op dit moment een rechtszaak voor om deze versterking af te dwingen.