Een Nederlands huishouden had in 2017 een gemiddeld vermogen van ruim 28 duizend euro. Dertig procent van de huishoudens had geen of een negatief vermogen. Dit blijkt uit recente cijfers van het CBS.

Hogere huizenprijzen

In 2016 was het doorsnee vermogen nog slechts 6 duizend euro. De gestegen vermogens zijn vooral te danken aan de hogere huizenprijzen. Zonder de gestegen huizenprijzen zou het vermogen met 8 duizend euro zijn gestegen. Het vermogen is waarschijnlijk echter hoger dan deze bedragen omdat het CBS geen toegang had tot opgebouwde tegoeden bij spaar- en beleggingshypotheken. Opgebouwd pensioen behoord ook niet tot deze vermogensberekening.

Negatief vermogen door hypotheek

De voornaamste reden van dat huishoudens een negatief vermogen hebben heeft te maken met de hoogte van de hypotheek ten opzichte van de woning. Deze woningen staan ‘onder water’ wat  wil zeggen dat de schuld hoger is dan de waarde van de woning. Er is dus sprake van een negatief vermogen bij deze huishoudens. In totaal gaat het in Nederland om een negatief vermogen van 51 miljard euro waarvan 40 miljard euro het gevolg is van de hogere hypotheekschuld.

Hoogste vermogens

De 10% rijkste mensen van Nederland hebben gezamenlijk een vermogen van 951 miljard euro. Dit is voor een derde te danken aan de eigen woning, voor 20 procent uit belangen in bedrijven en 15 procent aan spaartegoeden. Het meeste vermogen zit bij ouderen. Zij hebben vaker een afbetaalde woning in bezit. Het gemiddelde vermogen van een 65+ huishouden bedroeg  113 duizend euro. Slechts 4 procent van 65+ huishoudens had een negatief vermogen.

Bekijk hier de WOZ waarde in uw gemeente