Bouwonderneming Skanska gaat op een bouwlokatie in Warschau (Polen) werken met slimme bouwhelmen. Vijftig bouwvakkers worden uitgerust met helmen die zijn voorzien van diverse sensoren. “Een primeur voor Europa die de mogelijkheid biedt om de hele industrie te revolutioneren” aldus mevrouw Nowakowsk van Skanska Property Poland.

De bouwhelmen zijn ontwikkeld in een samenwerking met Intel en Cybercom. Het doel van deze eerste proef is het verbeteren van de veiligheid op de werkplek. De sensoren meten onder andere een plotselinge impact of val van de helm. Door de lokatiegegevens te versturen naar een centraal systeem kan direct actie ondernomen worden in geval van een onveilige situatie.

Preventief

Ook een aanzienlijke stijging of daling van de temperatuur wordt geregistreerd. Daardoor kan al vooraf worden gesignaleerd of een medewerker gevaar loopt. De responstijd in geval van een calamiteit kan fors worden teruggebracht waardoor sneller hulp kan worden geboden.

De partijen hebben 18 maanden gedaan over de ontwikkeling van de helm. Vorig jaar is het eerste concept gemaakt en nu zal er dus een proef worden gedaan met 50 bouwvakkers. De helmen maken verbinding met bluetooth of het LoRa netwerk. Als een helm wordt afgedaan zal hiervan ook een signaal worden verzonden.