De Gemeente Utrecht heeft ingestemd met het plan om 3 woontorens te bouwen. Een van deze woontorens zal maar liefst 140 meter hoog worden. Hiermee wordt de woontoren straks het hoogste gebouw van de Gemeente Utrecht. Op dit moment is de Dom het hoogste gebouw met 112 meter.

Verticaal dorp

MARK is de naam van het plan welke bestaat uit 3 woontorens. De torens worden respectievelijk 80, 100 en 140 meter hoog en worden afgewisseld met laagbouw van ongeveer 25 meter hoog. De gemeente Utrecht spreekt van het ‘verticale dorp’.  In 2021 start de bouw van de woontorens en in 2023 moeten deze gereed zijn.

Leidsche Rijn

Het ‘verticale dorp’ komt in de wijk Leidsche Rijn, aan de noordzijde van het treinstation Utrecht Leidsche Rijn. Dat is in de buurt van de A2. De maquette werd maandag onthuld door wethouder Klaas Verschuure, hoofdarchitect Branimir Medic en Jeroen Messemaecker van de Graaff (namens medeontwikkelaar Stadswaarde).

Uitgebreid complex

Er komen ongeveer 1.125 huur- en koopwoningen met patio’s en groene binnentuinen. Ongeveer 60 procent van de woningen komen in de huursector, waaronder sociale huur, middeldure huur en zorgwoningen. In de hoogste toren is een rooftop bar aanwezig en tussen de gebouwen komt een openbaar stadsbos. Daarnaast komen er in het complex diverse fitnessfaciliteiten en een jetstream zwembad. Er komt ook een ruime fietsenstalling bestaande uit 3.500 fietsparkeerplekken en kunnen  bewoners tevens gebruik maken van ongeveer 100 deelauto’s.

Hoger bouwen dan de Dom

Om te voorkomen dat er een gebouw hoger dan de Domtoren gebouwd zou worden is er in 1997 een motie ingediend. Middels deze motie werd de historische binnenstad gevrijwaard van hoogbouw.  Tevens blijft het iconische gebouw goed zichtbaar vanaf prominente aanrijdroutes, zoals bijvoorbeeld de Utrechtseweg vanuit de Bilt. Vanuit een voorstel kwamen 2 plekken naar voren waar wel hoger gebouwd kon gaan worden: aan de westzijde van het stationsgebied en in Leidsche Rijn Centrum. Men heeft nu dus gekozen voor de laatste optie.

Iets bijzonders

Wethouder Klaas Verschuure: “We realiseren ons allemaal dat áls we iets bouwen dat hoger is dan de Domtoren, dat het ook écht iets bijzonders moet worden. In de plannen voor het ‘verticale dorp’ komen verschillende aspecten van het gezond stedelijke leven samen. Mensen kunnen hier wonen, er is ruimte voor een restaurant, aan de voet komt een stadsbos en in de top van het hoogste gebouw een uitkijkpunt.”