In Groningen heeft de woningnood voor studenten een dieptepunt bereikt. Bij aanvang van het nieuwe collegejaar blijken veel studenten nog steeds niet over een woonruimte te beschikken. De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en de Hanzehogeschool Groningen hebben daarom het initiatief genomen om 3 tenten in te richten voor studenten. Hier kan worden overnacht, zonder verdere voorzieningen. Daarnaast is er een hotelboot beschikbaar gesteld.

Kamertekort

Het tekort aan kamers in Groningen is nijpend. Vooral buitenlandse studenten blijken veel moeite te hebben met het vinden van een geschikte plek. De prijzen zijn daardoor ook fors gestegen. Dit is landelijk een trend. De wervingscampagnes voor buitenlandse studenten zijn in Groningen een succes gebleken. Mede daardoor is er een tekort. De RUG voelt zich dan ook mede-verantwoordelijk voor de huisvesting, meldt een woordvoerder aan de NOS. Vandaar het plaatsen van de tijdelijke tenten en het boothotel.

Hoge prijzen

Toch is er ook kritiek op de gang van zaken. De tenten en het boothotel bieden weliswaar een tijdelijke oplossing. De gevraagde prijzen die worden als fors ervaren. Overnachting in de tent kost € 12,50 per nacht voor de eerste 7 nachten. Daarna zal de prijs omlaag gaan. Overnachting in het boothotel kost €42,95 per nacht voor een gedeelde kamer. Hier zijn echter wel maaltijden bij inbegrepen. De Kamerleden Harry van der Molen en Erik Ronnes (beide CDA) hebben inmiddels Kamervragen gesteld.

Lees ook: Studenten uit buitenland worden uitgebuit door huisbazen.