Het voorjaar is alweer volop van start gegaan en veel mensen beginnen nu in de tuin. Een mooi moment voor de Unie van Waterschappen om te pleiten voor een natuur- en watervriendelijke tuin.

Extreme buien

Tuinen in Nederland zijn voor een groot deel bestraat. Maar liefst 40% van het tuinoppervlak is gemiddeld voorzien van stenen of beton.  Maar het klimaat verandert. In de zomer gaan we vaker extreme hoosbuien meemaken, afgewisseld met periodes van extreme droogte. Als water niet wordt opgenomen in de aarde of op een andere manier wordt opgevangen kan waterschade het gevolg zijn.

Tip: Lees ook: 5 tips voor minimaal tuinonderhoud

Water opvangen

Gelukkig zijn er veel manieren om water in tuinen de ruimte te geven of op een goede manier weg te laten stromen. Denk bijvoorbeeld aan meer groen in de tuin of een groen dak. Daarmee worden tuinen en huizen ook een stuk koel(er) in de zomer. Met het plaatsen van regentonnen kan daarnaast regenwater worden opgevangen dat in droge tijden kan worden gebruikt.

Alternatief voor stenen

Een onderhoudsvriendelijke tuin bestaat nu nog veelal uit klinkers of tegels. Deze hoeven alleen soms te worden gereinigd maar vergen verder niet veel arbeid. Een alternatief hiervoor kan zijn halfverharding of waterdoorlatende bestrating, zoals schelpen of schors.

Riolering stroomt over

Het gevolg van extreme buien die niet goed weg kunnen zijn vooral te merken aan riolering die overloopt. Hierdoor kan het enige tijd duren voordat water weg kan stromen en kan er water blijven staan. Met als gevolg dat lager gelegen gebieden zoals parkeergarages onder water lopen. Verontreinigd water kan dan bijvoorbeeld terecht komen in sloten of kelders.