Vanaf september 2018 gaan Makelaarsvereniging NVM en dochteronderneming fluX werken met het Taxatie Data Netwerk. Middels TDN kunnen taxateurs hun taxaties sneller, flexibeler en transparanter gevalideerd krijgen.

Taxatie Data Netwerk (TDN)

Op dit moment is er te weinig transparantie op de taxatie van woningen en appartementen. Juist het correct taxeren van woningen is van groot belang voor een goed functionerende woningmarkt. Ook voor de Nederlandse economie is dit van wezenlijk belang. De NVM ziet hier de uitgelezen kans om het bestaande proces te verbeteren. Het Taxatie Data Netwerk gaat gezonde concurrentie bevorderen. Tevens zorgt het TDN voor een snelle en juiste taxatie van woningen en appartementen.

Taxatie proces

Een opdrachtgever of geldverstrekker, zoekt vaak via een validatie-instituut een taxateur uit. De taxateur wordt dan meestal verplicht te werken met de taxatie-uitwerksoftware van dat betreffende validatie-instituut, via welke de aanvraag binnenkomt. Ook kan een taxateur rechtstreeks een opdracht binnen krijgen, maar ook dan wordt in eerste instantie de keuze voor het validatie-instituut gemaakt en daarmee aan de gekoppelde software aldus de NVM in een persbericht.

Problemen huidig proces

“Het Taxatie Data Netwerk kan de snelheid van taxaties verbeteren. Het probleem is nu dat wanneer een taxateur kiest voor een validatie-instituut dat veel taxaties moet verwerken en daardoor eventueel een achterstand in de verwerking heeft, de taxateur en opdrachtgever langer moeten wachten tot de taxatie-uitwerking wordt goedgekeurd”, zegt NVM Algemeen Bestuurslid Marcel de Boer. “Dat is ook niet in het belang van de klant, want die heeft vaak snel zijn taxatierapport nodig, zeker in de huidige krappe markt.”

Wat biedt het Taxatie Data Netwerk?

Met het TDN kan een taxateur straks zelf de keuze maken welke taxatie-uitwerksoftware hij wil gebruiken, daarna heeft de taxateur de keuze uit 4 verschillende validatie-instituten om het rapport te valideren. Dit schept helderheid en bevordert de concurrentie tussen de verschillende uitwerkprogramma’s en werkt daarmee innovatie in de hand. Ieder onderdeel in de taxatieketen, de uitwerksoftware en de validatie-instituten, kan zich concentreren op de eigen kerntaak. Dat gaat de snelheid en uiteindelijk de kwaliteit van de taxatierapporten ten goede komen. Ook de hypotheekverstrekkers kunnen hun voordeel doen met het feit dat NVM-taxateurs met het TDN gaan werken als de NVM.

Pilot Taxatie Data Netwerk

Na de zomer gaan het NVM starten met een pilot. Eerste stap is het aansluiten van taxateurs. In samenwerking met een groep innovatieve taxateurs gaan zij dan aan de slag met het Taxatie Data Netwerk. Hypotheekadviseurs kunnen vervolgens direct in beeld krijgen welke taxateurs wellicht gespecialiseerd zijn in specifieke woningen. Taxateurs krijgen op deze manier de gelegenheid zich goed te presenteren. De klant of hypotheekadviseur kan vervolgens een gefundeerde keuze maken en dit komt de kwaliteit van taxaties ten goede.