Vooral sociale aspecten lijken een rol te spelen bij het zoeken naar een nieuwe woning. Dit blijkt uit onderzoek van ING. Een meerderheid zoekt dan ook naar een nieuwe woning binnen een straal van 20 kilometer van de huidige woonplaats. Alleen starters op de woningmarkt zijn nog niet zo honkvast en bereid om binnen een grotere straal te zoeken naar een nieuwe woning.

De starter verhuist vanwege een nieuwe baan, of door een beter woningaanbod met lagere prijzen. Eenmaal gesetteld en in bezit van een koophuis is 17% nog maar bereid te verhuizen voor een baan met betere vooruitzichten.

Vertrekken uit de provincie

Verder blijkt uit het onderzoek van ING dat mensen die eenmaal zijn vertrokken uit hun provincie vrijwel niet terugkeren. Slechts 9% van de woningbezitters verwacht ooit weer terug te keren naar hun oude provincie. Wim Flikweert, manager Wonen bij ING: “Als inwoners van de provincie eenmaal hun regio verlaten, keren ze er bijna nooit meer terug. De trek van de provincie naar de Randstad lijkt daarmee onomkeerbaar.”

Sparen voor kopen

Voor starters blijkt het wel steeds lastiger te worden om een woning te kunnen kopen. Door de aangescherpte hypotheekregels mag nog maar 100 procent van de waarde van een koophuis worden gefinancierd. Dit betekend dat kosten voor taxatie, verbouwing, notaris, overdrachtbelasting etc.. uit eigen geld moeten worden gefinancierd.