‘WoCom maakt aan Budels kruispunt woonwensen waar voor starters en senioren’


Woningcorporaties lopen voorop in het verduurzamen van woningen. Zij zorgen dat huurders een duurzame en comfortabele woning krijgen tegen betaalbare woonlasten (huur en energierekening). Ook in Budel maakt de lokale woningcorporatie woCom nieuwe woonwensen waar. Na de sloop van garage Verhoeven aan het kruispunt Nieuwstraat – Burgemeester van Houtstraat, werd daar een duurzaam wooncomplex met 15 sociale huurwoningen gebouwd. Maandag gaf woCom de senioren de sleutels van hun nieuwe levensbestendige woning. Vandaag volgden de bewoners van de erboven gelegen maisonnettewoningen.

 

Doorstroming bevorderen

Om ervoor te zorgen dat oudere woningzoekenden in hun dorp of gemeente kunnen blijven wonen, kregen senioren uit Cranendonck bij de levensloopbestendige nultredenwoningen voorrang als zij een huurwoning achterlieten en aan de minimale leeftijdseis voldeden. Door deze voorrangsregeling kunnen ouderen doorstromen naar een woning die beter aansluit op hun wensen of gezinssituatie én komen er in Cranendonck gezinswoningen vrij. Meneer en mevrouw Laans zijn de eerste bewoners die een sleutel kregen. Met hun (eveneens Budelse) dochters lopen ze door hun seniorenwoning met een kleine voor- en achtertuin en alle voorzieningen op de begane grond. Van het kruispunt hebben ze binnen geen last door onder andere het speciale driedubbele glas. “Weet je, we zijn 80 en 77 jaar, dit is waarschijnlijk onze laatste verhuizing. Onze woonwens komt uit,” vertelt mevrouw Laans, “want ook mijn broer krijgt hier vandaag een sleutel. En die buren daar kennen we ook al. Ook uit Budel.”

 

Lagere energierekening

Marcel Stouten, projectleider bij woCom, kijkt van een afstandje trots toe: “De nieuwe woningen zijn niet alleen geluidsarm, maar vooral erg duurzaam en betaalbaar.” De 5 seniorenwoningen op de begane grond en de 10 maisonnettewoningen, waar de bewoners op de eerste verdieping binnenkomen, zijn heel energiezuinig: A+++. “Zo hebben alle woningen een warmtepomp, een warmteterugwinning systeem en zonnepanelen. En geen gasaansluiting meer. Dat is niet alleen beter voor het milieu, de bewoners verbruiken daardoor minder energie en krijgen dus een lagere energierekening. Dat gaan ze in hun portemonnee merken.”

Opening in najaar

In het najaar wil woCom het wooncomplex officieel openen met bewoners, gemeente en Bewonersraad de Pan, de huurdersvertegenwoordiging die belangrijk was bij de totstandkoming van dit nieuwbouw-project. Dan wordt namelijk het binnenterrein (met parkeerplaatsen en bergingen) van groen voorzien.