Na 10 jaar plannen gaat de bouw van Schoonschip in Amsterdam dan echt beginnen. Schoonschip is een woonwijk die drijft, zelfvoorzienend en energieneutraal is. In het Johan van Hasseltkanaal, gelegen in de wijk Buiksloterham, komt de woonwijk te drijven. Marjan de Blok en Thomas Sykora zijn de initiatiefnemers van Schoonschip.

Inspiratie Schoonschip

Programmamaker Marjan de Blok kwam op het idee tijdens een item over duurzaam wonen. Pauline Westendorp werd geïnterviewd, destijds beheerster van de autarkische geWoonboot. De Blok raakte vervolgens enorm geïnspireerd door deze vorm van zelfvoorzienend leven op het water. Zo ontstond het idee om een collectief burgerinitiatief te starten. Thomas Sykora was direct enthousiast en is vanaf dag 1 betrokken bij de plannen. ”Ik denk dat dit project zich onderscheidt van andere zelfbouwinitiatieven omdat het echt heel erg de nadruk legt op de duurzaamheid. Op zowel de energetische duurzaamheid als de sociale duurzaamheid’, aldus Sykora tegen AT5.

Duurzame wijk

Schoonschip zal ruimte bieden voor 46 huishoudens met in totaal 105 bewoners. Ongeveer 500 zonnepanelen gaan zorgen voor het opwekken van energie. Dertig waterpompen zorgen voor het verwarmen van de huishoudens. Wc-water wordt op termijn afgevoerd naar een bio raffinaderij. Tevens worden alle boten passief gebouwd, een Passiefhuis is zo goed geïsoleerd dat het negentig procent minder energie nodig heeft om verwarmd te worden. Alle woonarken zijn daarnaast verbonden aan Smartgrid, een intelligent energienet waaraan een meet- en regelsysteem is toegevoegd. Het systeem houdt vraag en aanbod bij van verschillende energiebronnen. Gebruikt een bewoner teveel dan gaat het overschot naar een andere bewoner.

Niet goedkoop

Naast alle voorzieningen op het gebied van energie is er tevens gekozen voor zo duurzaam mogelijk materiaal. In de praktijk betekend dit zo min mogelijk staal, Europees hout met keurmerk en driedubbelglas. Deze keuzes hebben uiteindelijk wel behoorlijk gevolgen gehad voor de kosten. Waar in 2013 de verwachting was dat de goedkoopste woonark € 110.000,- zou gaan kosten is dat in 2018 € 250.000,-.

Crowdfunding

Voor de financiële realisatie van de drijvende woonwijk zijn op een moderne manier investeerders gevonden. Hypotheekverstrekkers eisen een inschrijving in het scheepsregister van het kadaster.  De bak moest dus worden voorgefinancierd. Hiervoor is een crowdfundingactie opgezet. Schoonschip heeft hierbij in korte tijd de benodigde € 285.000,- euro opgehaald.

Enthousiasme

Begin oktober is de verwachting dat de eerste bewoners hun intrek nemen. In de lente van 2019 moet het gehele project gerealiseerd zijn. Aan het enthousiasme van de bewoners zal het niet liggen. Op de website van Schoonschip komen verschillende toekomstige bewoners aan het woord. Mijke de Kok architecte: “Het is een droom voor ons om zelfvoorzienend te kunnen leven, en om ons eigen duurzame huis en leefomgeving te bouwen. Deze twee dromen komen samen in Schoonschip. Het is heel bijzonder om onderdeel te zijn van de groep enthousiaste bewoners die dit vormgeven. Wouter tevens architect tegen Metro: “Het wordt een huis gebouwd van meerpalen en geheel zelfvoorzienend. Daar gaat mijn architectenhart echt sneller van kloppen. Tot slot de initiatiefneemster Marjan de Blok: “Hier gaan gewoon mijn kinderen opgroeien!”.

Lees ook: Behoefte aan nieuw woonconcept voor ouderen