Het is prettig wonen in de Arnhemse wijk ’t duifje zo geven de bewoners aan. Sociale woningen vol karakter dicht bij de Immerlooplas. Het enige wat zij graag verbeterd zien is het leefcomfort. Vanwege het gebrek aan goede isolatie hebben sommige bewoners last van tocht, koude lucht en hoge energierekeningen.

Renovatie

Comfortabel, karaktervol en energiezuinig. Dat moeten de woningen gaan worden volgens woningcorporatie Portaal in Arnhem. Dit traject is in 2017 reeds in gang gezet. In samenwerking met de bewonerscommissie en architectenbureau Opzoom is er veelvuldig overleg geweest over de gewenste uitstraling van de wijk. De pijlers waren behoud van de huidige sfeer maar met meer variatie tussen de woningen. De schetsen van Opzoom konden rekenen op enthousiasme van de bewonerscommissie en daarmee was een goede basis gelegd.

Isolatie

Woningcorporatie Portaal wil de woningen gaan voorzien van nieuwe en geïsoleerde voor- en achtergevels, dak- en vloerisolatie en een nieuw ventilatiesysteem. Tevens wordt er ook onderhoud uitgevoerd aan bergingen en garages. Het uiteindelijke doel is woningen van het gas af te krijgen net als 96 woningen in de Arnhemse wijk Presikhaaf. De betreffende woningen in Presikhaaf wekken nu evenveel energie op als dat ze verbruiken. Door nu te zorgen voor een topisolatie is het in de toekomst makkelijker om over te stappen naar een andere warmtevoorziening, volgens manager Johan Noppen van Portaal Arnhem.

Lees ook: renovatiepakketten voor oude huizen

Uitvoering

Aannemer De Variabele is gekozen voor de uitvoering van dit project. Op de vakbeurs Renovatie presenteerde De Variabele haar concept. Tijdens de vakbeurs is het contract getekend zodat de huizen van de Arnhemse wijk ’t Duifje een ‘nieuwe warme jas’ krijgen aldus Portaal. De Variabele geeft aan tijdens de renovatie de gevels te gaan verbeteren met FRONT. Middels dit systeem kunnen zij snel en efficiënt werken waardoor de overlast tijdens de renovatie tot een minimum wordt beperkt. Bob Jacobs van De Variabele spreekt over een betaalbaar kant-en-klaar systeem dat zorgt voor meer wooncomfort en een besparing op de energielasten.

Planning

Er komt veel kijken bij een renovatie. Alles moet daarom met zorg worden uitgevoerd, in overleg met de bewoners volgens projectmanager Wietse Boonacker van Portaal. Rond de zomer van dit jaar is de verwachting dat de bewoners het plan krijgen in te zien. Indien de bewoners het steunen en alles naar verwachting verloopt moet de renovatie voor eind 2019 gereed zijn.