De gemeente Utrecht heeft onlangs een overeenkomst gesloten met start-up KITE Robotics. Dit bedrijf gaat de reiniging voor haar rekening nemen van de overkapping van de trappen van de Stationshal van Utrecht CS naar de nieuwe trambaan. Uniek aan deze samenwerking is de inzet van innovatieve reinigingsrobots. “De toekomst voor smart buildings” aldus directeur van KITE Robotics Stefan Spanjer.

Veiliger schoonmaken

Volgens Spanjer heeft de reinigingsrobot veel voordelen ten opzichte van de traditionele handmatige manier van werken. “De robot creëert veiligere omstandigheden en schonere gebouwen, zodat de leef- en werkomstandigheden er voor iedereen op vooruit gaan”. Door de robotisering van de schoonmaak kan er ook frequenter worden gereinigd. Hier profiteren de passanten van.

Prijswinnaar

De start-up is KITE Robotics is gelanceerd vanuit de studie werktuigbouwkunde/mechatronica die Spanjer volgde aan de Universiteit Twente. Het bedrijf heeft inmiddels al meerdere nominaties en  innovatieve awards in ontvangst mogen nemen. Tijdens de Provada kwam KITE Robotics recent nog als winnaar uit de bus van de start up battle.

Werking van het systeem

De reinigingsrobot werkt middels een grote roterende borstel. Deze wordt met kabels bevestigd aan het object. De borstel kan daarna in iedere richting over het pand bewegen en volgt daarbij een vooraf in te stellen pad. Hierbij wordt de borstel voorzien van gedemineraliseerd water dat via een aansluitpunt bovenin het gebouw naar de robot wordt geleid.