Een vrouw uit Rotterdam is veroordeeld tot het terugbetalen van ruim zestigduizend Euro onterecht ontvangen bijstanduitkering. Dit is begin januari van dit jaar bevestigd in het hoger beroep dat mevrouw had aangespannen.

Extreem laag waterverbruik

De dienst Bijzondere Onderzoeken van de gemeente Rotterdam (uBO) had in 2014 een fraudemelding ontvangen. Hieruit kwam onder meer naar voren dat mevrouw een huis heeft gekocht dat op naam staat van haar zus, dat haar vriend al meer dan tien jaar bij haar inwoont zonder daar te zijn ingeschreven en dat hij werkt.

Verder werd gemeld dat mevrouw een uitkering geniet van Singapore en een huis heeft laten bouwen in Maleisië. Ten slotte is gemeld dat mevrouw twee paspoorten heeft en haar vliegreizen altijd buiten Nederland begint uit angst betrapt te worden.

Naar aanleiding hiervan hebben een toezichthouder en een sociaal rechercheur van de uBO een onderzoek ingesteld naar de woon- en leefsituatie. Zij hebben daarbij onder meer verbruiksgegevens opgevraagd bij energiebedrijf Eneco en waterbedrijf Evides. Hieruit kwam naar voren dat er in krap vier jaar tijd nog geen 9m3 water was verbruikt. Terwijl er normaal bij een tweepersoonshuishouden gemiddeld 91m3 per jaar wordt verbruikt.

Daarnaast had de woning geen aansluiting op gas. De verbruiksgegevens van elektra lagen met gemiddeld 54 KWh per maand ver onder het gemiddelde voor een tweepersoonshuishouden van 280 KWh per maand.

Tijdens het huisbezoek op het uitkeringsadres bleek dat de woning op het uitkeringsadres
volledig was gestript. Er zaten gaten in de vloeren en de plafonds. De muren waren kaal als bouwmuren. Door heel de woning lag veel gereedschap en bouwmateriaal. De trap naar de etage was kaal. De armleuning liet los. Overal lag bouwstof op. Er waren geen kranen of sanitaire voorzieningen. In de badkamer stond slechts een nieuwe douchebak. Er waren geen ingerichte slaapplekken.

De Centrale Raad van Beroep acht het daarom onwaarschijnlijk dat mevrouw op dat adres woont. Het vonnis van de Rotterdamse rechtbank wordt bevestigd, mevrouw moet ruim € 63.226,91 terugbetalen.