Op de meeste plaatsen stijgen de prijzen van koopwoningen minder hard dan voorheen. De gemiddelde prijs van een koopwoning steeg in het eerste kwartaal van 2019 met 7,9%. Dat is minder dan in de vijf kwartalen hiervoor. Deze constatering van het CBS komt overeen met de bevindingen van makelaarsvereniging NVM.

prijsstijging koopwoning afgevlakt

Naast de prijsstijging zakte ook het aantal verkochte woningen. In het eerste kwartaal van 2019 werden  47.431 woningen verkocht. Dat is 9 procent minder dan een jaar eerder. 

Appartementen het populairst

Van alle woningen stegen de prijzen van appartementen wederom het hardst. In het eerste kwartaal stegen prijzen van appartementen 10,7 procent. De prijzen van twee-onder-een-kapwoningen stegen met 6,7 procent een stuk minder.

Grote verschillen

De prijsstijgingen zijn zoals gebruikelijk niet overal gelijk. In de grote steden stijgen prijzen harder. Ook in de provincies Flevoland, Drenthe, Zuid- en Noord-Holland en Zeeland en Utrecht stegen de prijzen bovengemiddeld. De provincie Friesland kende de laagste prijsstijging. Van de grote steden noteerde Rotterdam met 12,1 procent opnieuw de grootste prijsstijging.