De Postbank in Duitsland meldt dat huizenprijzen in grote delen van het land tot 2030 zullen blijven stijgen. Dit geldt vooral voor het zuiden van Duitsland en in stedelijke gebieden. Belangrijkste reden voor de stijgende prijzen is de bevolkingsgroei in de steden.  Het jaarlijkse onderzoek is uitgevoerd door het Hamburgischen WeltWirtschaftsInstitut (HWWI).

München

De sterkste stijging van de huizenprijzen in Duitsland zal volgens het onderzoek gaan plaatsvinden in en rondom München. Het afgelopen jaar zijn de prijzen daar al met ruim 8% gestegen. Toch verwacht het HWWI dat daar tot 2030 een jaarlijkse prijsstijging van 1,5% is te verwachten. Op dit moment moet je in München al rekening houden met een gemiddelde prijs van € 6.789 / m² voor een woning. Ter vergelijking, de meest recente cijfers van het CBS over de m2 in Amsterdam bedragen € 5.000 m2 in januari 2017.

Groei vlakt af

De stijging van huizenprijzen in Duitsland is niet te zien in landelijke gebieden. Hier wordt zelfs een daling verwacht. Deze kan in landelijke gebieden in Oost-Duitsland oplopen tot 2,5% prijsdaling per jaar. De prijsstijging in stedelijke gebieden zal zich beperken tot 2% met een paar uitschieters van 4% per jaar. Bij het berekenen van de verwachte prijsstijging of daling houdt het HWWI rekening met de bevolkingssamenstelling, inkomensverwachting, samenstelling van huishoudens, aanbod van woningen en verwachte uitgaven. De verwachte prijsdaling in het oosten van Duitsland heeft voornamelijk te maken met de vergrijzing.

Lees ook: Record belegd in vastgoed