Ozb stijgt licht op landelijk niveau echter zijn sommige gemeenten de klos
De onroerendezaakbelasting (ozb) stijgt volgend jaar gemiddeld met 2,2 procent en dat is bescheiden te noemen. Vereniging Eigen Huis (VEH) heeft middels een steekproef onder 111 gemeenten echter geconcludeerd dat sommige gemeenten een gigantische stijging tegemoet zien.
Grootste stijging
De grootste stijging vinden we in de provincie Brabant, in de Gemeente Cuijk. Deze gemeente zag het afgelopen jaar al een stijging van 12 procent maar volgend jaar stijgt de ozb met maar liefst 32 procent. De VEH rekende uit dat huiseigenaren in de gemeente Cuijk volgend jaar in doorsnee 110 euro meer kwijt zijn aan deze gemeentelijke belasting in vergelijking met 2017. Huiseigenaren in de Limburgse gemeenten Brunssum en Sittard-Geleen zien ook een forse stijging van de ozb, respectievelijk 21,5 procent en 22 procent.
Huiseigenaren draaien op voor tekorten
Rob Mulder, directeur belangenbehartiging Vereniging Eigen Huis: ‘In de gemeentebegroting staat dat deze extra belastinggelden nodig zijn om het huishoudboekje van Cuijk op orde te krijgen. De vereniging vindt het principieel onjuist dat vooral huiseigenaren opdraaien voor begrotingstekorten en voor de voorzieningen waar alle bewoners gebruik van maken. Daarom pleit de vereniging voor een ander belastingsysteem, waarbij zowel huurders als eigenaren via een algemene ingezetenenheffing meebetalen.’
Stopmiddel energietransitie
Het risico dat huiseigenaren via de ozb moeten opdraaien voor begrotingstekorten neemt alleen maar toe nu gemeenten steeds meer nieuwe taken toegewezen krijgen vanuit het Rijk. Gemeenten en huiseigenaren zullen de komende jaren onder andere grote investeringen moeten doen om wijken en woningen ’van aardgas los’ te maken, aldus de Vereniging Eigen Huis. De ozb mag niet het stopmiddel zijn om financiële gaten in de energietransitie te dichten volgens de VEH.
Ozb in sommige gemeenten omlaag
Sommige gemeenten zien een daling van de ozb. De gemeente Asten en Lansingerland zien een daling van 8% en in de Gemeente Heemskerk daalt de ozb met 7%. Uit de steekproef van de Vereniging Eigen Huis van 111 gemeenten blijkt dat de gemiddelde ozb-stijging in 2019 onder de verwachte inflatie van 2,5 % blijft. Gemiddeld betalen huiseigenaren in Nederland volgend jaar € 289 aan ozb waar dat in 2018 € 283 was.