Starters hebben het zwaar op de woningmarkt maar ook senioren komen klem te zitten. Senioren hebben vaak een overwaarde op hun huis maar kunnen deze amper verzilveren. De Hypotheker concludeert dit naar aanleiding van een onderzoek betreffende de verhuiswens van senioren.

Overwaarde reden om te verhuizen

PanelWizard heeft in opdracht van de Hypotheker onderzoek gehouden onder 1.035 huizenbezitters van 57 jaar en ouder. Vier op de vijf huizenbezitters van 57 jaar en ouder verwachten een overwaarde op hun woning te hebben. Ongeveer de helft van hen verwacht zelfs meer dan € 100.000 overwaarde te hebben. Ongeveer 40% van de ondervraagden zou de overwaarde graag gebruiken als aanvulling van het pensioen. Een nalatenschap, een schenking aan kinderen of een extra financiële buffer voor later zijn andere gewenste uitkomsten. De overwaarde is dus een ideaalscenario om te verhuizen want senioren kunnen hun huidige woning verkopen en een goedkopere woning terugkopen. Daarnaast willen senioren graag verhuizen naar een gelijkvloerse en kleinere woning voor het gebruiksgemak. Toch werkt dit scenario amper in de praktijk.

Probleem met nieuwe hypotheek

Indien je huis meer waard is dan je schuld spreekt men van overwaarde. Verkoop je je woning voor € 250.000 terwijl je hypotheek € 200.000 is dan heb je € 50.000 overwaarde. Als je vervolgens een seniorenwoning koopt voor € 200.000 hoef je in principe maar € 150.000 te lenen. En daar begint het probleem. Gepensioneerden hebben een lager inkomen en kunnen daarom minder lenen. Zelfs als hun maandlasten dalen krijgen zij geen nieuwe hypotheek. Dit komt omdat geldverstrekkers het maximale leenbedrag baseren op het standaard inkomen.

Verantwoordelijkheid

Geldverstrekkers moeten hun verantwoordelijkheid daarom nemen volgens Twan Cats, commercieel directeur van de Hypother. “Om dit te kunnen faciliteren, is meer maatwerk in hypotheekverstrekking aan senioren cruciaal. Als geldverstrekkers de mogelijkheden voor het verzilveren van overwaarde ten volle benutten, is het zeker mogelijk om beter in te spelen op de specifieke situatie en wensen van senioren”, aldus Cats. Eigen-Huis woordvoerder Hans André de la Porte wil graag dat geldverstrekkers en hypotheekadviseurs meer met ouderen ‘meedenken’. “De regels staan toe dat je mag afwijken van de standaard. Maatwerk is niet verboden. Met name mensen met een bescheiden pensioeninkomen die hun huis willen verkopen om kleiner en goedkoper te gaan wonen zijn daarbij gebaat.”

Soepelere regels

Sinds vorige maand mogen geldverstrekkers soepeler met de regels omgaan. Ouderen kunnen nu dan ook meer lenen via de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Sinds 18 juni is de NHG ook beschikbaar voor senioren die een huis willen kopen van maximaal 265.000 euro, als hun maandlasten daardoor dalen. Deze ruimere acceptatiegrens geldt voor ouderen die tien jaar of korter van hun pensioenleeftijd verwijderd zijn, bij een looptijd van 20 jaar. Zij worden dan getoetst op basis van de werkelijke maandlasten in plaats van de maximaal berekende lasten. Op deze manier zijn er meer mogelijkheden om met een aflossingsvrije hypotheek de overwaarde te verzilveren.

Stimuleren huizenmarkt

Op dit moment werken onder andere de hypotheekverstrekkers van de Volksbank (SNS, BLG Wonen, Regiobank en Triodos en De Hypotheker met de ruimere acceptatiegrens. De Hypotheker vindt dit een positieve ontwikkeling en roept daarom alle geldverstrekkers op om deze aanpassing snel te benutten, zodat de doorstroming op de hele huizenmarkt wordt gestimuleerd”, aldus Cats.