In appartementencomplex De Strandwal te Oudorp is onlangs een opslagaccu met zonnepanelen officieel in gebruik genomen. De investering door woningcorporatie Woonwaard blijkt tijdens de pilotfase al een flinke besparing te hebben gerealiseerd. Door de opslagaccu dalen de servicekosten voor de bewoners en gebruikt het appartementencomplex veel minder elektriciteit. 

Opslag energie

In oktober is de proef met de accu gestart. Woonwaard wilde onderzoeken of dit systeem bijdraagt aan de verduurzaming van haar appartementencomplexen. De stroom van zonnepanelen wordt eerst gebruikt door de installaties in het pand, vervolgens gebruikt om de accu op te laden. Een overschot aan energie wordt teruggeleverd aan het net.

accu voor energieopslag
accu voor energieopslag

Lagere kosten

Bij veel appartementencomplexen met liftinstallaties is sprake van een piekverbruik bij het starten van de lift. Hierdoor is een grotere netwerkaansluiting aanwezig dan eigenlijk vereist tijdens het normale gebruik. Door de toepassing van een opslagaccu kan deze voorzien in de piekstroom. De groter netwerkaansluiting kan daardoor worden teruggebracht naar een kleinere aansluiting waardoor de VVE van het complex direct begint met besparen. Volgens leverancier van het systeem bij Woonwaard gaat het om een besparing van gemiddeld € 750,- op deze netwerkkosten alleen.

zonne energie opbrengst per maand
bron: milieu-centraal

Geslaagde test

De proef bij het complex in Oudorp is geslaagd. Er is 265kg Co2 uitstoot bespaard gedurende de maanden oktober tot en met januari. De gemiddelde opbrengst van zonnepanelen in deze maanden zijn in Nederland zo’n 15% van de totale jaarlijkse opbrengst. Dit zou gedurende een jaar tot een Co2 uitstoot vermindering kunnen leiden van 1766Kg voor de algemene installaties van dit betreffende complex.