Op vrijdag 3 september onthulde wooncorporatie Havensteder samen met bewoners van Tuindorp Vreewijk replica’s van originele houtsnijwerken van de beroemde beeldhouwer Hildo Krop. De ornamenten sieren de gevels van twaalf huizen aan de Dreef en zijn daarmee terug op hun oorspronkelijke plek. De terugkeer van de karakteristieke werkjes past bij de doelstelling van het Verbeterprogramma Vreewijk om het authentieke karakter van de wijk en de woningen terug te laten keren en te behouden.

Stadbeeldhouwer van Amsterdam

De oorspronkelijke ornamenten zijn ontworpen, met de hand gesneden en beschilderd door de indertijd prominente Hildo Krop (1884 – 1970). Krop werkte veel samen met de ontwerpers van Tuindorp Vreewijk, Berlage en Grandpré Molière. Hij is het bekendst als Stadsbeeldhouwer van Amsterdam, deze stad staat vol met zijn beeldhouwwerken. Hij had een ongekende productiviteit: naast zijn beeldhouwwerk ontwierp hij boekbanden, meubels en vloerkleden, vervaardigde hij penningen en houtsneden, had hij zich bekwaamd in het snijden in hout en ivoor en was hij een begaafd keramist.

replicas houtsnijwerk
Margriet en papegaai

Vakkundige restauratie

Bij een renovatie rond 1980 waren de beeldjes al verwijderd. De meesten waren spoorloos verdwenen. Er waren nog drie originele beeldjes. Tijdens het speurwerk van de helaas overleden Vreewijker Netty van de Ende kwamen twee beeldjes weer boven water. Netty nam het initiatief om de beeldjes na te laten maken. Havensteder ondersteunde dit initiatief. De werkplaats van het voormalige scheepswerf De Delft sneed de beeldjes vakkundig, onder leiding van Wouter Schalk. Daarna schilderde Jojanneke Post de beeldjes, daarbij geadviseerd door de kleuronderzoekers Lisette Kappers en Aleth Lorne.

Betrokkenheid en gedrevenheid

Binnen het Verbeterprogramma Vreewijk – opgesteld door Havensteder, de gemeente Rotterdam, Huurdersvereniging Vreewijk (HvV) en de Bewoners Organisatie Vreewijk (BOV) – worden ruim 1.400 woningen en bedrijfsruimten in de buurten Valkenier, Buurt 9 en de Linker Halve Vlieger aangepakt. Modernisering met respect voor oorspronkelijke stijlkenmerken staan daarbij centraal. Urias Santos Bakker, directeur Onderhoud & Ontwikkeling van Havensteder en architect Arjan Hebly onthulden vandaag twee van de twaalf ornamenten aan de Dreef. “Samen met Dura Vermeer verbeteren we de woningen in Tuindorp Vreewijk in een stijl die eer doet aan de unieke architectuur. Met het plaatsen van exacte replica’s zijn de gevels van deze monumentale woningen weer compleet. De inspanning die is geleverd door Netty van de Ende om dit voor elkaar te krijgen staat symbool voor de betrokkenheid en gedrevenheid van veel Vreewijkers,” zegt Santos Bakker.