De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) is niet te spreken over de motie die gisteren in de Tweede Kamer is aangenomen over het verlagen van taxatiekosten. De makelaars vrezen dat lagere taxatiekosten ten koste gaan van de kwaliteit van taxatierapporten. Recent werd de onafhankelijkheid van sommige taxateurs nog in twijfel getrokken.

Onderzoek Consumentenbond

Directe aanleiding voor de PvdA-motie is recent onderzoek van de Consumentenbond, waarbij sterke verschillen in getaxeerde waarden van dezelfde woning naar voren kwamen. NVM voorzitter Ger Jaarsma: “Ik snap dat dit vragen oproept over de betrouwbaarheid van taxaties. Ook bij ons, want als er misstanden zijn, lossen wij die graag met/voor onze leden op. Dat wilden we ook graag met de Consumentenbond doen, maar die stond daar tot nu toe afwijzend tegenover.”

Tegenovergestelde

Jaarsma is niet te spreken over de oplossing die de Tweede Kamer nu heeft bedacht voor de hoge kosten van taxaties:  “De aangenomen motie om de prijs van taxaties te verlagen omdat ze niet betrouwbaar zouden zijn, slaat volgens ons de plank mis. De politiek zal moeten kiezen tussen ‘quick-and-dirty’ waardebepalingen met hoge risico’s of goed onderbouwde taxaties en de prijs die daaraan verbonden is”. Volgens de consumentenbond zijn taxaties duurder geworden omdat verplicht gebruik moet worden gemaakt van een nieuw modelrapport. Hierbij moeten ze ook onderzoek doen naar de duurzaamheid en fundering van de woning en eventueel de Vereniging van Eigenaars (VvE).

Verbolgen

Volgens de NVM zijn de waardebepalingen in Nederland over het algemeen zeer goed te noemen. Het beeld van dure of slechte taxaties wil de NVM dan ook graag wegnemen. Correcte taxaties zijn van groot belang voor de financiële stabiliteit. De kwaliteit van de taxatie is zowel belangrijk voor een potentiële woningkoper als tevens voor een hypotheekverstrekker. De NVM meldt zelf echter dat de lagere prijs voor taxaties nog niet definitief is. De motie roept slechts op “om in gesprek te gaan met banken om ervoor te zorgen dat mensen minder geld kwijt zijn aan taxatierapporten”.

Lees ook: NVM alle seinen op rood voor de woningmarkt