Volgens NVM-voorzitter Ger Jaarsma neemt de gekte op de huizenmarkt af. De prijzen stijgen minder hard dan voorheen. In het eerste kwartaal van 2019 zijn minder woningen (3,2%) verkocht dan in het eerste kwartaal van het voorgaande jaar. De makelaars verwachten dat er dit jaar 145.000 van eigenaar wisselen.

De Nederlandse koopwoningmarkt komt in rustiger vaarwater, aldus Jaarsma. De vierkante meterprijs vlakt af en ook de regionale verschillen worden minder groot. “We zien dat voor veel kopers het plafond voor wat men wil en kan betalen is bereikt.”

Minder goedkope woningen

In de prijsklasse tot € 150.000,- is een forse daling van het aantal woningverkopen te zien. In deze prijscategorie zijn 41% minder woningen verkocht in vergelijking met vorig jaar. “Starters, jonge gezinnen en mensen met een krapper budget hebben in deze markt minder te kiezen” stelt Jaarsma. In het 1e kwartaal van 2019 kan de consument op enig moment uit 3,9 concurrerende woningen uit het aanbod kan kiezen. Dat is iets meer dan in het eerste kwartaal van vorig jaar toen de keuze moest worden gemaakt uit gemiddeld 3,6 woningen.

Prijzen appartementen stijgen

De vraagprijs van de gemiddeld te koop staande woning is de afgelopen drie jaar gestegen, en
ook steeds sterker gestegen tot 2018. Aan die almaar sterkere stijging lijkt nu definitief een
eind. De vraagprijs ligt in het 1e kwartaal van 2019 10,7% hoger dan een jaar geleden, en komt
uit op 411 duizend euro. Nog steeds een flinke toename, maar wel vergelijkbaar met de afgelopen vier kwartalen. Binnen de soorten woningen zijn grote verschillen te zien.  Bij appartementen is de vraagprijs gestegen met 19,1%. Van tweekappers en vrijstaande woningen steeg de vraagprijs minder hard, respectievelijk met 7,1% en 8,3%.

Nieuwbouw niet te betalen

Voor veel mensen zijn nieuwbouwwoningen te duur om te kunnen kopen.  In het eerste kwartaal zijn er circa 7.500 nieuwbouwwoningen verkocht. De gemiddelde prijs van een nieuwbouwwoning is in een jaar tijd met 11% toegenomen tot gemiddeld 369.000 euro in het 1e kwartaal 2019. Nieuwbouwspecialisten merken in alle delen van Nederland dat de verkoop van nieuwbouwprojecten lijdt onder de hoge bouw- en grondkosten die worden verdisconteerd in de woningprijs.