Er moeten snel meer woningen gebouwd gaan worden in Nederland. Ger Jaarsma, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), benadrukt dit nogmaals in een column op de website van de makelaarsorganisatie.

Amper aanbod

Jaarsma licht toe: “We zien al een paar jaar dat de woningmarkt aan het vastlopen is als gevolg van de achterblijvende nieuwbouwopgave. Er is nog amper aanbod en dat drijft de huizenprijzen op tot ongekende hoogten, met name in de stedelijke gebieden.

Onhoudbare situatie

Jaarsma geeft aan dat de situatie langzamerhand onhoudbaar wordt. Dat zou niet alleen gelden voor koopwoningen, maar zeer zeker ook voor de huursector. „De overheid heeft hier echt een taak om te zorgen dat veel mensen niet buiten de boot gaan vallen”, aldus de NVM-voorzitter.

Prijzen blijven oplopen

In oktober concludeerde de branche al dat de huizenmarkt in Nederland het spoor volledig bijster is. Als enige oplossing ziet men een nationaal woningbouwplan om de orde te herstellen. De huizenprijzen lopen alleen maar meer op sinds beleggers, expats en zelfs werkgevers zich actief in de markt bewegen. Multinationals kopen zelfs soms een grote voorraad woningen zodat nieuw personeel probleemloos aan een woning kan komen.