In de meeste regio’s in Nederland is er een groot te kort aan woningen. De huizenprijzen stijgen daardoor erg hard. Starters en mensen met een kleine beurs zijn hiervan de dupe. Dit meldt NVM voorzitter Ger Jaarsma vandaag.

Energietransitie

De kosten om met alle woningen van het aardgas af te geraken gaat ook vooral de arme mensen in de portemonnee treffen, aldus Jaarsma. “Ik blijf daarom pleiten voor een versnelling en verhoging van de nieuwbouwproductie”.

Weer minder woningen verkocht

Voor het vierde achtereenvolgende kwartaal zijn er minder woningen verkocht dan hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De prijzen van woningen zijn inmiddels gestegen tot een recordniveau. Vergeleken met een jaar eerder is er sprake van een stijging van 10,4%. Een derde van iedere verkochte woning wordt boven de vraagprijs verkocht. Een potentiële koper had het afgelopen kwartaal gemiddeld keuze uit minder dan 4 woningen.

 

“Wij houden op dit moment vast aan deze verwachtingen voor 2018. Dat betekent een daling van 7% tot 10% in het aantal transacties. En een prijsontwikkeling van plus 8% tot 10%.”

 

Hausse aan babyboom-woningen

De NVM verwacht dat de komende jaren steeds meer woningen van 60 plussers te koop worden gezet. Dit zijn vaak minder goed geïsoleerde eensgezingswoningen. Relatief vaak gaat om een woning uit de bouwperiode 1971-1980. Opvallend is dat 2/3de van de verkopende ouderen toch weer kiezen voor een weliswaar kleinere eensgezinswoning. Het beeld van ouderen die massaal verhuizen naar appartementen klopt dus niet.

energielabel
Isolatiewaarde van huizen wordt steeds belangrijker bij hogere belasting op aardgas

Slecht geïsoleerd

De jaren 70 woningen die nu op de markt komen liggen vaak buiten de grote steden. Sommige daarvan zijn dringend aan renovatie toe en daardoor bereikbaar voor huishoudens met een kleinere portomonee. Deze woningen moeten vaak nog wel grondig worden aangepakt. Jaarsma van de NVM: “Vaak zijn er dan wel investeringen benodigd om de woning te moderniseren  en de vraag is of de koper dat gefinancierd krijgt”. Een jaren 70 woning heeft bij gebrek aan enige renovatie gedurende de jaren doorgaans energielabel F. De meest voor de hand liggende energiebesparende maatregelen bij deze woningen zijn isolatie van het dak, de spouw en de vloer.

Investeringen vanwege de energietransitie

Het verduurzamen van de koopwoningen en de wens om volledig van het aardgas af te gaan heeft grote impact op de kosten voor huizenkopers. Vooral de huishoudens met minder geld worden hierdoor straks hard geraakt aldus de NVM. Deze wonen namelijk verhoudingsgewijs vaker in huizen met energielabel D of slechter. Welvarende huishoudens daarentegen hebben meer geld tot hun beschikking voor onderhoud van hun woning, of hechten meer waarde aan onderhoud. Volgens de NVM-voorzitter is er ook weinig nieuwbouw-koop voor huishoudens met een kleine beurs. “Zij zijn aangewezen op de bestaande bouw of de huursector en wij zien dat beeld niet snel veranderen.”

Lees ook: Nieuwbouwwoningen duurder door nieuwe verkoopmethode