Duizenden euro’s meer betalen voor je nieuwbouwwoning. Dit fenomeen komt steeds vaker voor omdat projectontwikkelaars een nieuwe verkoopmethode hanteren. De Vereniging Eigen Huis maakt zich zorgen over de prijzen van nieuwbouwwoningen.

Verkoop nieuwbouwwoningen in de praktijk

Tot voor kort golden er vaste prijzen voor nieuwbouwwoningen. Zo wist je zeker dat je dezelfde prijs als je buren had betaald voor je nieuwbouwwoning. Tegenwoordig worden nieuwbouwwoningen echter steeds vaker per opbod verkocht. Projectontwikkelaars laten gegadigden tegen elkaar opbieden en de hoogste bieder krijgt de woning. Zo kan het zijn dat je vele duizenden euro’s méér (of minder) betaald voor een identieke woning.

Stijgende trend

Vereniging Eigen Huis heeft deze trend gesignaleerd en krijgt steeds vaker meldingen van deze verkoopmethode. Ongeveer twee jaar geleden ontvingen zij de eerste melding aangaande deze verkoopmethode bij een nieuwbouwproject in Amsterdam. Tegenwoordig speelt het fenomeen al in vele andere steden als Utrecht, Den Haag, Rotterdam, Eindhoven en Zwolle. “We horen het met name bij nieuwbouw van appartementencomplexen,” zegt de VEH-woordvoerder.

Moreel ongewenst

Vereniging Eigen Huis (VEH) spreekt van misbruik. Er wordt misbruik gemaakt van de wanhoop onder woningzoekenden: “Dit is zeer ongebruikelijk en moreel ongewenst. Vooral starters of mensen met een kleiner budget hebben het nakijken. En dat zijn net de groepen die het sowieso al zwaar hebben op de woningmarkt.” Hans André de la Porte van Eigen Huis: “Dit is een ontwikkeling waar mensen zich echt over opwinden.”

Een halt toeroepen

Vereniging Eigen Huis wil deze ontwikkeling graag een halt toeroepen. Het probleem is echter dat projectontwikkelaars vrij zijn een eigen prijsbeleid te hanteren. “We kunnen er weinig tegen beginnen, er is geen wet ofzo”, benadrukt een de zegsman van VEH. Het enige dat Eigen Huis eigenlijk kan doen, is gemeenten oproepen om een maximale verkoopprijs met projectontwikkelaars af te spreken.

Begrip voor projectontwikkelaars

Hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer gelooft niet in de oproep van VEH. Boelhouwer snapt wel waarom projectontwikkelaars zich niet zullen laten beperken. Daarnaast vindt hij het logisch dat ze nieuwe woningen bij opbod verkopen. ,,De huizenprijzen stijgen dit jaar nog zo’n 8 procent en volgend jaar mogelijk nog eens 7 procent. Op het moment dat de woningen worden opgeleverd, liggen de prijzen soms 15 procent hoger dan waar ze voor werden verkocht. Nu is die winst voor de koper, maar waarom zou een projectontwikkelaar daar niet van mogen meeprofiteren?”