Met ingang van volgend jaar gaat de kostengrens van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) wederom omhoog. Dit vastgesteld door de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW). De NHG-grens gaat omhoog vanwege de stijgende huizenprijzen.

Stijging NHG-Grens

Vanaf 1 januari 2019 stijgt de NHG-Grens naar 290.000 euro. Vandaag de dag ligt de grens nog op 265.000 euro. Bij woningen die investeringen zien in energiebesparende voorzieningen gaat de grens nog wat verder omhoog. Degene die hierin investeren kunnen zo’n 6% meer lenen, namelijk 307.400 euro. Het nieuwe bedrag voor de NHG-grens is nog niet definitief. Het besluit moet nog goedgekeurd worden door minister Ollongren van Binnenlandse Zaken.

Oorzaak ligt in stijgende huizenprijzen

De huizenprijzen in Nederland stijgen enorm en in een razend tempo. Daarom steeg dit jaar ook al bedrag dat maximaal geleend mag worden om voor de verzekering in aanmerking te komen. Onlangs maakte het Kadaster bekend dat de gemiddelde koopsom in de maand augustus op 294.203 euro uit kwam. Dit zorgt voor een gemiddelde van 291.444 euro over de maanden juni, juli en augustus van dit jaar. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde reeds ook dat koopwoningen in augustus 9,3 procent duurder waren ten opzichte van het jaar ervoor.

Wat is de Nationale Hypotheek Garantie (NHG)?

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is een garantie op hypotheken tot 265.000 euro (in 2018). Sluit je een NHG-hypotheek af, dan leen je veilig. Consumenten hebben middels de NHG een vangnet als zij door omstandigheden de hypotheek niet meer kunnen betalen. Hierbij valt de denken aan het verliezen van een baan of het overlijden van een partner. Indien een huis voor minder verkocht wordt dan nodig is om de hypotheek af te lossen kan de NHG tevens de restschuld kwijtschelden.