Net als vorig jaar stelt windenergievereniging Meerwind € 10.000 ter beschikking voor duurzame initiatieven in de regio Haarlemmermeer. Bewonersgroepen, verenigingen, scholen en particulieren kunnen hun voorstellen indienen bij de windenergievereniging uit Hoofddorp.

Windenergievereniging Meerwind

Meerwind is opgericht op 3 april 1989. Zo’n 40 enthousiaste mensen richtten de Haarlemmermeerse  windmolenvereniging op. Vandaag de dag hebben zij ruim 1000 leden en bezitten zij 3 windturbines langs de A4. De vereniging wordt geheel gerund door vrijwilligers, en draait mede daardoor dan ook met een gezonde winst. “Wij vinden dat we een substantieel deel van die winst ook moeten inzetten om onze leefomgeving te helpen verduurzamen”, aldus voorzitter Bert van Noord. Er is toen gestart met de sponsoractie Wind in de Rug, waarbij Meerwind kleinschalige lokale initiatieven van verenigingen, scholen of clubs ondersteunt met een financiële bijdrage.

Duurzame initiatieven

Middels de prijsvraag hoopt Meerwind dit jaar dan ook weer nieuwe en interessante voorstellen te ontvangen. Ze zijn vooral op zoek naar kleinere projecten die bijdragen aan CO2-reductie, energiebesparing of hergebruik van grondstoffen.  Het kan echter ook een project zijn dat de sociale cohesie in een buurt, dorp of wijk vergroot.

Beste ideeën 2017

In 2017 waren er 5 prijswinnaars die allen een deel van de beschikbare € 10.000 ontvingen. Mobiel Repaircafé (Haarlemmermeer) ontving 1.000 euro voor het opzetten van een mobiel repaircafé die langs zorgcentra, etc. kan gaan. Het Kaj Munck College (Hoofddorp): 2.500 euro voor het meedoen met de Young Solar Challenge, een zonnepaneel-bootrace. Tegenstroom in samenwerking met ‘De Ark’: realisatie Energiebank Haarlemmermeer ontving 4.500 euro voor het opzetten van een Energiebank.  Scouting Lady Baden Powell (Badhoevedorp) kreeg 1.500 euro als bijdrage voor het plaatsen van zonnepanelen op het dak dat gerenoveerd ging worden. Tot slot ontving Voedselpark Gnephoek (Alphen aan den Rijn) 600 euro voor de aanschaf van 1 zonnepaneel met accu.

Inschrijven

Geïnteresseerden kunnen hun duurzame plannen en initiatieven insturen tot 26 augustus 2018. Het aanmeldformulier en informatie over de voorwaarden staan op www.meerwind.nl.