Dikwijls gaan aluminium kozijnen na verloop van jaren krasjes en blaren vertonen. Er zijn diverse factoren die dit proces kunnen versnellen. De kwaliteit van de oorspronkelijke poedercoating, weersomstandigheden en externe belasting kunnen er voor zorgen dat dit proces sneller verloopt dan wenselijk. Maar vroeg of laat gaan alle aluminiumkozijnen slijtagesporen laten zien. Naast fysieke schade aan kozijnen kan ook verkleuring een rol spelen bij een eventuele beslissing om over te gaan op renovatie.

Bij aluminium kozijnrenovatie zijn er diverse wegen die kunnen worden bewandeld. Het hele kozijn kan worden vervangen door een beter isolerend systeem. Meestal wordt dan ook direct de ruit vervangen. Vaak volstaat echter een nieuwe deklaag. Hierbij kan weer worden gekozen voor het opnieuw poedercoaten, lakken of aanbrengen van folie.

Enkele grote folie leveranciers hebben de afgelopen jaren grote stappen gemaakt in de kwaliteit en toepasbaarheid van buitenfolies. Daarnaast zijn er een aantal andere voordelen die er voor zorgen dat steeds vaker wordt gekozen voor het beplakken van kozijnen in plaats van lakken.

Prijsgunstig onderhoud kozijnen

Doordat folie relatief snel kan worden aangebracht zonder zeer veel voorbereidingswerk is het in veel gevallen voordeliger of even duur als schilderwerk. Dit is wel mede afhankelijk van de hoeveelheid, afmeting en profilering. Bij kleinere aantallen kan de aanschaf van de folie verhoudingsgewijs kostbaar zijn. Bij complex vormgegeven profielen kan juist weer het aanbrengen meer tijd vergen.

Verkleuring kozijnen

Door ingebouwde UV filters zal een kwaliteitsfolie langer zijn kleur behouden. Dit is natuurlijk vooral van belang bij opvallende kleuren. Bij wit of creme kleuren is een afwijking van de kleur minder opvallend. Bij schilderen van bestaande kozijnen is het moeilijker om overal een gelijke laagdikte te krijgen. Dit heeft ook een kleurverschil tot gevolg.

Aanbrengen kozijnfolie

Veel aluminiumkozijnen en profielen bestaan uit scherpe hoeken. Voor verf zijn scherpe hoeken kritische punten waar de aanhechting op het profiel het meest op proef zal worden gesteld. Kozijnfolie daarentegen wordt verwarmt bij het aanbrengen waardoor de folie zich eenvoudig en naadloos over de hoek vormt.

Ondergrond

Iedere deklaag is zo goed als de ondergrond waarop deze is aangebracht. Bij verf zal een afgebladderd profiel zeer goed moeten worden gladgeschuurd zodat geen dikteverschillen worden waargenomen in het eindresultaat. Dit is een tijdrovend karwei. Bij de dikkere kwaliteitsfolies dienen alleen de blaren goed te worden weggeschuurd. Een dikteverschil is nauwelijks zichtbaar doordat de folies vaak dikker zijn dan verf.


Balkon profiel van aluminium voor behandeling met folie

Balkon profiel van aluminium na behandeling met folie. bron: newcover.nl

na aanbrengen folie

Profiel na aanbrengen folie