De prijzen van bestaande koopwoningen lagen in juli op het hoogste niveau ooit volgens het Kadaster en het Centraal Bureau Statistiek (CBS).  Sinds mei van dit jaar ligt het prijsniveau van bestaande koopwoningen al boven het recordniveau van augustus 2008.

Koopwoningen onderzoek

Het CBS en het kadaster deed onderzoek naar onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland. Uit de gegevens blijkt dat koopwoningen in juli (2018) 9 procent duurder waren dan in juli 2017. De prijsstijging is iets groter dan in de voorgaande maanden.

Hoogste niveau ooit

Na een piek in augustus 2008 daalden de prijzen van koopwoningen en in juni 2013 werd een dieptepunt bereikt. Na juni 2013 begonnen de prijzen van koopwoningen weer te stijgen. Afgelopen mei was de prijsindex zelfs hoger dan het recordniveau van augustus 2008. In de maanden juni en juli van dit jaar bleven de prijzen verder stijgen. De koopwoningprijzen zijn nu dan ook op het hoogste punt ooit sinds het begin van de prijsindex in 1995. Vergeleken met het dal in juni 2013 zijn de woningprijzen nu ruim 30 procent hoger.

Koopwoningen

Daling verkoop bestaande koopwoningen

Afgelopen vrijdag maakte het kadaster bekend dat ze in juli van dit jaar 19.580 verkochte woningen registreerde. In de eerste zeven maanden van dit jaar zijn 124.615 woningen verkocht. Dat is ruim 7 procent minder dan in dezelfde periode van 2017. Met name in de Randstad werden minder woningen verkocht.