Koopwoningen waren in februari bijna 10 procent duurder dan in februari vorig jaar. Dit blijkt uit cijfers van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek). Huizenprijzen zijn al sinds 2013 aan het stijgen. Toch is dit de sterkste stijging sinds september 2009.

Dieptepunt prijs koopwoningen

Tot 2008 stegen prijzen van koopwoningen. Daarna begonnen de prijzen de dalen waarbij in 2013 een dieptepunt werd bereikt. Sindsdien zijn de prijzen weer aan het stijgen. Vergeleken met het dal in 2013 zijn de prijzen nu zo’n 26 procent hoger. Maar afgezet tegen de piek in 2008 zijn de prijzen nu bijna weer op hetzelfde niveau.

Dalende woningverkopen

Het CBS heeft verder een daling van het aantal verkochte woningen geregistreerd. In de eerste twee maanden van 2018 zijn 32.129 woningen verkocht. Dat is ruim 6 procent minder dan in dezelfde periode van 2017. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het beperkte aanbod van koopwoningen. Volgens het ING Woonbericht is het op dit moment een dat het een ongunstige periode om een woning te kopen. Vooral starters hebben het zwaar. Wim Flikweert, manager Wonen bij ING: “Voor potentiële starters zijn koopwoningen simpelweg te duur of niet beschikbaar”.

Aflossingsvrije hypotheek

Veel oudere woningbezitters vinden het geen probleem om maandelijks woonlasten te houden. Ze hebben vaak een mooie overwaarde op hun huis. Toch waarschuwt de ING voor de geheel aflossingsvrije hypotheek. Aflossingsvrije hypotheken worden door nieuwe kopers niet meer afgesloten. Maar bestaande bezitters van een dergelijke hypotheek moeten wel rekening houden dat er voldoende inkomen is op het moment dat de hypotheek verlengd moet worden. De hypotheekrente kan dan fors zijn gestegen. Nederland telt ongeveer 1,1 miljoen huishoudens met een grotendeels aflossingsvrije hypotheek.

Nationale hypotheekgarantie

De NHG zal naar verwachting komend jaar meegroeien met de gestegen huizenprijzen.