Het huisvesten in kleinere woningen komt steeds vaker in beeld als mogelijke oplossing voor het gebrek aan betaalbare huurwoningen. Het aantal kleine gezinnen of alleenwonenden zal tot 2060 naar verwachting stijgen tot 3,8 miljoen. Uit onderzoek van Stec Groep en RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) blijkt nu dat kleine woningen een uitkomst kunnen zijn voor de binnenstedelijke bouwopgave.

Flexibel

Volgens de onderzoekers blijft de vraag naar kleinere woningen vooral in stedelijke gebieden groeien. Dit komt door het stijgende aantal eenpersoonshuishoudens in combinatie met het grotere aantal tijdelijke arbeidscontracten. De doelgroep bestaat dan voornamelijk uit jonge alleenstaanden en stellen met een ‘stedelijke’ leefstijl. Deze doelgroep heeft meer oog voor bereikbaarheid, (stedelijke) voorzieningen en sociale contacten. Dit in combinatie met flexibiliteit krijgt dan de voorrang boven woonoppervlak.

Tiny house

De onderzoekers zien dat tijdelijke ‘mini’ huizen een snelle oplossing kunnen bieden voor het huidige gebrek aan betaalbare huurwoningen voor deze doelgroep.

Overal in Nederland kunnen verplaatsbare woningen snel tekorten in de vraag opvangen.

Volgens de onderzoekers is de inzet van tijdelijke mini woningen voor zowel groei als krimpgebieden inzetbaar. Het inzetten van dergelijke tiny houses kan wel op gespannen voet staan met de langetermijnvraag als het locaties buiten de binnensteden betreft. Gemeenten moeten daarom volgens de onderzoekers sturen op locaties die op lange termijn sterk zijn, om uitwassen op ongewenste plekken te voorkomen.

Lees ook: Woningcorporatie gaat Tiny houses inzetten