Nog voordat de kinderen naar school gaan verhuizen veel gezinnen weg uit een grote stad. Vooral gezinnen in een huurwoning nemen sneller de stap om te verhuizen. Deze huishoudens zijn over het algemeen mobieler dan mensen met een koopwoning.

Grote steden

Volgens het CBS is de trend vooral goed zichtbaar in de vier grote steden. In Amsterdam was 40 procent binnen vier jaar na de geboorte van het eerste kind verhuisd naar een andere gemeente, vaak in de buurt van de stad. Uit Utrecht vertrok 34 procent van de jonge gezinnen, uit Rotterdam 28 procent en uit Den Haag 27 procent.

Hoger opgeleiden

Vooral de gezinnen met een hoog inkomen en opleiding verhuizen vaker dan gemiddeld. Iets meer dan de helft van de jonge Amsterdamse gezinnen verruilde de stad voor een andere gemeente. Gezinnen met een migratieachtergrond blijven vaker in de grote steden wonen. Vooral gezinnen van Marokkaanse of Turkse komaf verhuizen minder snel. Met een percentage tussen de 13 en 15 procent vertrekkende jonge gezinnen blijven deze huishoudens vaker in de grote steden wonen.