Het Kabinet is van plan om het lage btw tarief te verhogen van 6 naar 9 procent. Hierdoor wordt het aanbrengen van isolatie straks duurder. Ook het aanbrengen vanĀ isolatieglas valt straks onder de verhoging.

BTW verhoging

Het aanbrengen van isolatie was tien jaar geleden verlaagd van 21 naar 6 procent vanwege de economische crisis. Met deze maatregel probeerde de overheid huiseigenaren te stimuleren om woningen te verduurzamen. Daarnaast werd gepoogd om de bouw te stimuleren. Het Kabinet Rutte III heeft aangekondigd in 2019 het lage tarief te verhogen waardoor ook isolatiewerkzaamheden hierdoor duurder zullen uitvallen. Deze verhoging moet nog wel worden goedgekeurd door de Eerste en Tweede Kamer. De kans bestaat dat het dus pas later zal ingaan dan 1 januari 2019.

Isolatie werkzaamheden volgend jaar

De overheid waarschuwt ondernemers om alvast rekening te houden met de prijsverhoging. Veel aannemers en installateurs hebben een goed gevulde orderportefeuille. De kans bestaat dus dat offertes die nu worden uitgebracht in 2019 worden uitgevoerd. Bij het afdragen van de btw moet de aannemer het tarief hanteren dat op dat moment geldt. Het is dus verstandig voor de aannemer om in offertes voor uitvoering in 2019 te rekenen met 9% btw.

Wanneer laag btw tarief?

Het lage btw tarief van nu 6% en straks dus waarschijnlijk 9% is bijvoorbeeld van toepassing op de volgende materialen:

Hierbij moet energiebesparing het belangrijkste doel zijn van het aanbrengen. De woning moet ouder dan 2 jaar.