Al eeuwenlang zijn er een aantal mensen die denken dat ze op een of andere manier het recht hebben zich andermans bezittingen toe te eigenen. Erger nog, er zijn samenlevingen geweest, en misschien zijn ze er nog, waar het beroep van dief officieel geaccepteerd werd. Men is er meestal niet blij mee, maar onderkent hierin de aard van de mens, althans een aantal daarvan, die simpelweg hun handen niet kan thuislaten. Grijpgraag als ze zijn is dit voor hun een manier om in hun levensonderhoud te voorzien, ongeacht de gevolgen voor hun slachtoffers.

Tegenwoordig zien we dat de technische mogelijkheden woningen binnen te komen steeds groter worden en dat we dus met onze inbraakpreventie ook telkens nieuwe stappen moeten zetten.

De drie stappen van inbraakpreventie

Indien we stilstaan bij de verschillende processen van een inbraak, kunnen we daarin 3 essentiële momenten onderscheiden: je woning wordt doelwit, er wordt een inbraakpoging gedaan en de dieven zijn binnen gekomen.

Uitgaande van deze drie momenten kun je dus bepaalde maatregelen nemen om de potentiële nieuwe eigenaars van jouw spullen te ontmoedigen:

  1. Voorkom dat je woning wordt uitgezocht als doelwit voor inbraak.
  2. Neem maatregelen om ervoor te zorgen dat inbrekers je huis niet binnen kunnen komen.
  3. Als de dief eenmaal binnen is, zorg er dan voor dat er zo weinig mogelijk te halen valt.

Laten we deze drie eens nader bekijken!

Doelwit

Als men weet dat je niet thuis bent, zullen dieven redelijk ongestoord hun gang kunnen gaan. Laat dus niet in het openbaar ( bijvoorbeeld op Facebook) weten wanneer je op vakantie gaat.

Als je dan toch van huis bent, kun je er voor zorgen dat je huis bewoond lijkt door de post weg te laten halen door de buren, lichten aan te laten (of te regelen met een timer), het gras te laten maaien, of de gordijnen te laten sluiten en openen, wederom door een behulpzame buur.

Oh ja, doe geen adresvermelding aan je sleutelbos, bij verlies vraag je dan om moeilijkheden, en verstop geen sleutels buiten.

Je komt er bij mij niet in!

De eerste maatregel om het inbrekers moeilijk te maken is degelijk hang- en sluitwerk op ramen en deuren. Hierbij is het niet alleen nodig dat ze aanwezig zijn, maar dat je ze ook toepast. Als een raam meerdere sluitingsopties heeft, gebruik ze dan ook allemaal.
Op de volgende pagina vind je een overzicht van de mogelijkheden die dieven gebruiken binnen te komen:

https://stichtingnipw.nl/inbraakpreventie/http://stichtingnipw.nl/methodes/

Op basis daarvan zijn er een aantal maatregelen te nemen om deze methodes te voorkomen, zoals cilinderbeveiliging van een slot, veiligheidsbeslag, anti-inbraakstrippen, deurnaalden, brievenbusbeschermer, en een slot op de schuifpui.

Laat geen ramen open, zelfs geen kleine bovenlichtjes en laat geen mensen binnen, die u niet kent en u iets aan willen smeren, zeker niet als ze met zijn tweeën zijn.

Bij alle mechanische beveiligingen is het, vooral voor de verzekering, van groot belang dat deze het SKG keurmerk hebben (Stichting Kwaliteit Gevelbouw)

Bij mij valt niets te halen!

Het is helaas onvermijdelijk dat het dieven soms lukt wel binnen te komen en het enige dat dan nog werkt om de schade te beperken, is ervoor te zorgen dat er niets kostbaars te halen valt. Dat kan op twee manieren. Ten eerste leg je al je waardevolle spullen in een goede kluis. Je moet daarbij denken aan geld en sieraden, of bijvoorbeeld je portemonnee en zelfs je sleutels. Ten tweede dien je te voorkomen dat dieven er met relatieve handzame goederen vandoor gaan, zoals DVD-spelers, laptops, tablets, mobiele telefoons en ga zo maar door. Kleine dingen leg je achter slot en grendel of op zijn minst uit zicht, andere zaken als een laptop zijn met sloten aan banden te leggen. Dit vereist misschien wel een beetje moeite, maar met een laptop verlies je niet alleen het apparaat, maar ook de gegevens die erop staan.

Je ziet dat je aardig wat kunt doen om inbrekers te ontmoedigen je woning met een bezoekje te vereren en het kan geen kwaad deze maatregelen ook daadwerkelijk te implementeren. Voor het dan zeldzame geval dat je toch slachtoffer wordt, ben voorbereid en sluit een goede inbraakverzekering af. Het weegt niet op tegen welk verlies dan ook, inclusief het emotionele ongemak indien er bij je ingebroken wordt, maar de materiële schade blijft dan tenminste enigszins beperkt.

SKG sterren

Inbraakwerende sloten worden in Nederland voorzien van sterren. Hierdoor is zichtbaar hoe inbraakwerend het hang- en sluitwerk is. Inbraakwerend hang- en sluitwerk wordt beproefd volgens de norm NEN-5089. Fabrikanten van sloten, ramen en deuren kunnen hun elementen hiervoor laten testen bij SKG-IKOB. Hierbij worden de sloten en kozijnen getest met een voorgeschreven set aan gereedschappen. Het is hierbij de bedoeling om het de gelegenheidsdief zo moeilijk mogelijk te maken. Een 2 sterren slot en kozijn wil zeggen dat met een bepaalde set aan gereedschappen minimaal 3 minuten nodig zijn om binnen te komen. Dit lijkt weinig maar is voor de gelegenheidsdief vaak een reden om de woning links te laten liggen en verder te gaan kijken.

Nieuwbouw woningen

Voor nieuwbouwwoningen is het in de wet vastgelegd dat makkelijk bereikbare delen moeten zijn voorzien van inbraakwerende kozijnen en sloten. Hierbij geldt, dat de inbraakwerendheid van lichtkoepels, ramen en deuren kan worden aangetoond met behulp van een inbraakwerendheidsbeproeving door skg of shr. Daarbij worden de ramen en deuren, inclusief hang- en sluitwerk beproefd. Het is ook mogelijk om het keurmerk Veilig Wonen op een woning aan te vragen (PKVW-certificaat Beveiligde Woning ).

In het kort zijn hiervoor de eisen:

  • Gecertificeerd hang-en-sluitwerk op bereikbare ramen, deuren en lichtkoepels.
  • Verlichting bij de buitendeuren.
  • Zicht vanuit de hal op iemand die voor de deur staat.
  • Rookmelders op iedere etage en op de juiste plek.

Meer informatie vindt u hier.