In het tweede kwartaal van 2018 zijn er in Nederland bijna 87.000 hypotheken afgesloten. Met 2,5 procent is dit de laagste groei sinds 2013. Het aantal startershypotheken nam ook dit kwartaal wederom af met maar liefst 11%.

Starters en doorstromers hypotheken

Starters kopen voor het eerst een eigen woning. Het aantal startershypotheken nam af met 11%. Reden hiervoor zijn de almaar stijgende woningprijzen en starters hebben vaak onvoldoende eigen geld. Doorstromers verkopen hun eigen huis om te verhuizen naar een andere koopwoning. Ook deze groep heeft moeite met het vinden van een nieuwe koopwoning. Het aantal hypotheken voor doorstromers daalde in het tweede kwartaal dan ook met 4 procent.

Oversluiters zorgen voor lichte stijging

De lichte stijging van het aantal afgesloten hypotheken is toe te rekenen aan het aantal mensen die hun hypotheek oversluiten. Dit is terug te zien uit de hypotheekupdate van adviesbureau IG&H. Oversluiten is het afsluiten van een nieuwe hypotheek zonder dat de bijbehorende woning verkocht wordt.  Het aantal oversluiters steeg daarentegen met bijna 36 procent naar een recordhoogte van 24.000 hypotheken op kwartaalbasis. “Hiermee is het aantal oversluiters voor het eerst groter dan het aantal starters” zegt Joppe Smit, Senior Manager Banking bij IG&H.

Gemiddelde hypotheeksom stijgt

Er is een tekort aan koopwoningen en de woningmarkt is oververhit. Vanwege deze situatie stijgt de gemiddelde hypotheek behoorlijk voor doorstromers en starters. De gemiddelde hypotheeksom steeg in het tweede kwartaal van 2018 met 1,8 procent naar €306.000. Voor doorstromers steeg deze met 2,6 procent naar €354.000. Starters zagen de hypotheeksom zelfs stijgen met 3,4 procent, naar €249.000. De gemiddelde hypotheeksom voor oversluiters is om en nabij gelijk gebleven. (€279.000). Smit: “Door de krappe woningmarkt is de gemiddelde hypotheeksom sterk toegenomen. Vooral voor starters is het daarom nog steeds lastig een (koop)huis te vinden en de hypotheek gefinancierd te krijgen.”

Innovatiever worden

De zogeheten ‘regiepartijen’ boeken winst in marktaandeel op traditionele hypotheekverstrekkers. Het marktaandeel van de regiepartijen stijgt in het tweede kwartaal van 2018 naar een kleine 18 procent. “Vooral deze partijen weten te profiteren van de groeiende oversluitmarkt,” aldus Smit. “We merken in de hele markt dat partijen innovatiever worden in het aantrekken en behouden van klanten nu de groei van de markt afremt. Zo zetten partijen bijvoorbeeld steeds vaker in op het aanbieden van mogelijkheden tot verduurzaming van de woning.”

Verduurzaming woning komt nog niet van de grond

Uit aanvullend onderzoek van IG&H blijkt dat 56 procent van de ondervraagden hun woning wil verduurzamen. Toch heeft 75% van deze groep nog geen verdere actie ondernomen. Opmerkelijk is dat slechts een derde van de ondervraagden de bank als logische partner ziet bij de verduurzaming van hun woning. Smit: “We zien een mooie ambitie op verduurzaming, maar tegelijkertijd worstelen banken en verzekeraars met het realiseren hiervan. Onze overtuiging is dat als partijen hun ambities écht willen waarmaken, ze diverser, gerichter en proactiever moeten zijn in hun aanbod.”