Wil je als consument je hypotheek aanpassen? Dan kun je diep in de buidel tasten want het kost onnodig veel geld. Na herhaald onderzoek komt de Consumentenbond tot deze conclusie.

Wanneer past men hun hypotheek aan?

Redenen om je hypotheek aan te passen, zijn bijvoorbeeld:

  • Bij echtscheiding/relatiebeëindiging.
  • Als je de overlijdensrisicoverzekering wilt aanpassen.
  • Als je wilt oversluiten naar een lagere dagrente.
  • Indien je de hypotheek wilt verhogen.
  • Indien je de hypotheek wilt omzetten naar een andere aflosvorm.

De klant als Melkkoe

Net als vorig jaar deed de Consumentenbond onderzoek naar de kosten aangaande het aanpassen van een hypotheek. Vorig jaar zag de Consumentenbond al dat banken de consument onnodig veel lieten betalen: ,,Klanten worden behandeld als een melkkoe” luidde het oordeel. Nu blijkt dat een aantal hypotheekverstrekkers de kosten wederom aanzienlijk hebben verhoogd.

Schrikbarende stijgingen

Betaalde je als consument vorig jaar bij de Nationale Nederlanden nog 385 euro om een en (nieuwe) partner op de hypotheek ‘mee te laten verbinden’? Dit jaar kost dat, hou uzelf vast, ruim vijf keer zoveel: 1995 euro. De SNS ruilde het uurtarief van €125 (met daaraan een maximum van €2195 of €2245) in voor vaste adviesbedragen die kunnen oplopen tot wel €2500.

Onnodig advies

Net als vorig jaar blijkt een aantal hypotheekverstrekkers zijn klanten nog altijd langs dure tussenpersonen te sturen voor simpel advies. De klant krijgt via deze tussenpersoon advies over een simpele handeling als bijvoorbeeld het overzetten naar lagere dagrente. Bart Combée, directeur van de Consumentenbond vindt dit onzin. “Voor sommige complexere aanpassingen van de hypotheek, zoals een echtscheiding is het wel verstandig een adviseur in te schakelen. Maar voor dit soort simpele zaken is een tussenpersoon echt overbodig. Banken jagen de consument onnodig op kosten” aldus Combée.

Blijf vergelijken

Indien een adviseur toch noodzakelijk is moet de consument alsnog opletten dat er niet teveel in rekening wordt gebracht. ,,Kiezen ze voor een adviseur van de geldverstrekker zelf, dan betalen ze daar soms schrikbarend hoge bedragen voor.” Zo kost het advies bij het regelen van een hypotheek bij echtscheiding middels de onlinehypotheekverstrekker bijBouwe ‘slechts’ 945 euro. Bij de Nationale Nederlanden betaalt men echter bijna drie keer zoveel, 2745 euro. Dit tarief is overigens ook nog eens zonder de notaris en eventuele taxatiekosten. Externe adviseurs zijn in veel gevallen goedkoper, de Consumentenbond sluit dan ook af met: “vergelijken loont”.