De consumentenprijzen zijn aan het stijgen. Forser dan een jaar geleden. Dit geldt ook zeker voor de huurprijzen van woningen, blijkt uit onderzoek van het CBS. De goederen en diensten waren in juli 2,1 procent hoger dan een jaar eerder. De huurprijzen zijn echter met 2,3 procent nog harder gestegen.

Europees

In vergelijking met Europa is de prijsstijging van consumenten goederen en diensten in Nederland net iets lager. De geharmoniseerde prijsindex van Nederland komt dan uit op 1,9 procent terwijl in Europa gemiddeld sprake is van een prijsstijging van 2,1 procent.

Energie

Een andere factor die meespeelt in de stijgende prijzen zijn de energietarieven. Deze zijn door bijna alle energieleveranciers per 1 juli verhoogd. Wellicht dat dit in de toekomst verder zal stijgen door hogere belastingtarieven op aardgas.

Woningcorporaties

Volgens de overkoepelende organisatie van woningcorporaties, Aedes, houden haar leden de prijsstijgingen beperkt. Voor inkomens tot 41.000 euro komt de gemiddelde huurverhoging voor corporatiewoningen uit op gemiddeld 1,5 procent. Bewoners met een hoger inkomen zijn vaak wel de pineut. Zij betalen in 40% van de gevallen een hogere huurverhoging. De gemiddelde huurstijging bij deze huurders bedroeg 5,1 procent.