Ondanks krapte in het aanbod van huurwoningen stijgen de huurprijzen minder hard dan voorheen. Dit constateren de NVM (Nederlandse Vereniging van Makelaars) en de VGM NL Taxateurs in onroerende goederen. De prijs van een gemiddelde vrije sector huurwoning in Nederland is in de tweede helft van 2018, bij mutatie, met 2,9% toegenomen naar 1.050 euro per maand.

Meer vrije sector woningen verhuurd

Er zijn in de 2de helft van 2018 19.923 woningen in de vrije sector verhuurd. Dit is een lichte stijging ten opzichte van de 1ste helft van vorig jaar. De gemiddelde huurprijs van een woning is € 11,40 per m². Hier zijn echter per regio grote verschillen te bespeuren. In Noord-Holland zijn de huurprijzen met 15,72 euro per m² het hoogst. In Drenthe, Flevoland en Friesland liggen de prijzen nog onder de 9 euro per m². Opvallend is dat in de duurdere gebieden de prijsstijging minder hard gaat dan elders. “Hier lijkt de markt zijn werk te doen”, aldus VGM NL-voorzitter Eric Verwey. Over de hele linie is een afvlakking van de prijsstijging zichtbaar.

Verwachting 2019

VGM NL en NVM verwachten dat prijsstijgingen ook dit jaar aan de orde zijn en dat de vrije huurmarkt krap blijft, zolang er niet fors meer woningen worden bijgebouwd, gericht op de specifieke vraag. De Marktrapportage ‘Transparantie in de verhuurmarkt’ kan worden gedownload via www.vgm.nl en www.nvm.nl.

Lees ook: Huizenprijzen stijgen minder hard, plafond bereikt.