In het derde kwartaal van dit jaar is de de gemiddelde prijs per vierkante meter van huurwoningen in de vrije sector opnieuw gestegen. In Almere is de huur in de vrije sector het hardst gestegen met maar liefst 20,5 procent. Landelijk betalen huurders die een nieuwe woning in de vrije huursector betrekken gemiddeld 5,3 procent meer dan een jaar geleden. Dit blijkt uit cijfers van de Pararius Huurmonitor.

Rotterdam en Eindhoven zien bovengemiddelde stijging

Uitschieters in de statistieken van de Huurmonitor zijn Rotterdam en Eindhoven met een stijging van respectievelijk 14,3 procent en 12,1 procent. Als nieuwe vrije sector huurder in Eindhoven betaalde je het afgelopen kwartaal gemiddeld € 14,62 per vierkante meter per maand. Een jaar eerder was dit nog € 13,05. Nieuwe vrije sector huurders de Rotterdam zijn nog veel duurder uit. Zij betaalden gemiddeld €16,49 per vierkante meter per maand. Rotterdam komt door de stijging bijna op gelijke hoogte met de huurprijs in Utrecht. Daar betalen nieuwe huurders in de vrije sector € 16,56 per vierkante meter per maand (+4,3%) betaalden. Het verschil is daarmee nog maar € 0,07 cent terwijl dat vorig jaar nog anderhalve euro was.

Amsterdam koploper vrije sector

Sommige plaatsen in Nederland zagen zelfs een nog hogere stijging van de huren in de vrije sector. Almere zag de hoogste stijging met 20,5 procent. Nieuwe huurders in Almere betaalden gemiddeld € 12,59 per vierkante meter per maand voor een huurwoning in de vrije sector. Enschede en Apeldoorn zagen ook forse stijgingen met respectievelijk 18,6 procent en 15,4 procent. In Amsterdam stegen de huren in de vrije sector eveneens maar een stuk gematigder, gemiddeld 3,5 procent. Desondanks blijft Amsterdam koploper, huurders in de vrije sector betaalden afgelopen kwartaal gemiddeld € 22,83 per vierkante meter. “Dat de prijzen in Amsterdam nog steeds stijgen, laat zien dat de markt onder druk staat”, zegt Jasper De Groot, directeur Pararius. “Zolang de vraag groter is dan het aanbod, wordt de Amsterdamse huurprijs steeds verder opgerekt.”

Olievlek die zich verspreidt

“De druk op de woningmarkt verspreidt zich als een olievlek over Nederland”, vervolgt De Groot. Middelgrote steden dienen steeds vaker als uitvalsbasis voor woningzoekenden die in overspannen regio’s geen betaalbare huurwoning meer kunnen vinden. De Groot:  “Regio Amsterdam is daarvan een goed voorbeeld. Eerst stegen de prijzen in de vrije sector Amsterdam, waardoor mensen naar gebieden als Haarlem en Alkmaar trokken. Inmiddels is de hele regio rondom Amsterdam zo duur dat veel woningzoekenden gedwongen worden buiten de regio te huren. In Haarlem zijn de huurprijzen inmiddels opgelopen tot € 18,86 per vierkante meter per maand. Dat is €2,29 meer dan in Utrecht waar de gemiddelde huurprijzen per vierkante meter liggen op €16,56. Dit laat zien dat een middelgrote stad in de buurt van de hoofdstad, zoals Haarlem, omhoog wordt getrokken worden door de hoge huurprijzen in Amsterdam. Almere is dan een goedkoper alternatief in de buurt van Amsterdam”, aldus De Groot.

Zittende huurders zien minder sterke stijging

Pararius laat in haar Huurmonitor zien dat de huurprijzen voor zittende huurders in de vrije sector een stuk minder zijn gestegen tegenover die van nieuwe huurders. Zittende huurders in de vrije huursector zagen een stijging van slechts 2,4 procent. Dat is zelfs iets lager (0,1 procent) als de prijsstijging voor zittende huurders in de sociale sector. Internationaal gezien is het aandeel sociale huurwoningen van de woningvoorraad met 32 procent overigens nergens zo groot als in Nederland.