De innovatieve Nederlandse collectorfabrikant HRsolar heeft recent een nieuwe zonthermische collector op de markt gebracht. De zonnecollector heeft exact dezelfde afmetingen als een PV paneel. De fabrikant is de eerste ter wereld met een ultradunne collector van 40mm. Het is hierdoor goed in te passen tussen PV panelen.

HRsolar lanceerde in 2014 al een collector met gelijke omtrek als de meest toegepaste zonnepanelen. HRsolar speelde hiermee in op de marktvraag voor het combineren van zonnewarmte en stroom op één dak.

De heer Blom van HRsolar: “De aantallen van deze collector stegen hard en door de aangepaste maatvoering openden er nieuwe markten. PV partijen, warmtepompleveranciers, energiemaatschappijen en ontwikkelaars van NOM en BENG concepten namen de producten op. Deze nieuwe afzetmarkten vroegen echter om een doorontwikkeling van de huidige collector.”

HRsolar is daarom gaan ontwikkelen vanuit een ander denkpatroon. Een nieuwe generatie zonnewarmte die mooier, beter inpasbaar, goedkoper en eenvoudiger is. Dat zijn uiteindelijk ook de uitgangspunten geworden voor de ontwikkeling van de collector genaamd Nero.

De collector heeft een Full Black coating. Het is slechts 40 mm slank en heeft aansluitingen aan de onderzijde. Het frame is gelijk aan dat van een PV paneel en kan op met hetzelfde montagemateriaal worden gemonteerd. Het Plug & Play systeem kan door één persoon worden geplaatst (gewicht 23,8 kg).

Goedkoper

Door een vermindering van materiaal en door lagere  vergaande automatisering is het paneel goedkoper. Daarnaast is er een besparing op installatiekosten door snelheid van monteren en kan goedkoper montagemateriaal worden gebruikt vanuit de PV sector.

De Nero wekt per jaar ca. 3 GJ op, dit staat gelijk aan ca. 4 PV-panelen. De afmetingen bedragen 1,6 m2  (1640 x 990 x 40mm)

HRsolar

Kijk op www.hrsolar.nl/nero voor meer informatie.

Nero zonnecollector
HRsolar zonne-collector type Nero