Een Marriott hotel in Kaapstad, zuid Afrika bespaart sinds 11 december fors op haar energierekening. Dit is te danken aan een investering van 129 stuks Powercollector van de firma Solarus uit Venlo. 

PVT systeem

Het hotel,  genaamd 15 on Orange, heeft gekozen voor de Powercollectoren omdat hierbij zowel warmte als elektra wordt opgewekt. Het PVT systeem van Solarus combineert zonnepanelen met een zonnecollector. Door ronde vorm wordt optimaal gebruik gemaakt van de zonne-instraling. Bovendien zorgt de afvoer van warmte voor een hogere opbrengst van de zonnepanelen.

Productie in Venlo

De zonnecollectoren worden gebouwd in Venlo. Hiervoor is een moderne productiefaciliteit opgericht. “In de beginfase duurde het acht dagen om één collector te maken, later nam dat af tot acht uur. Maar dat was nog niet voldoende om aan de huidige en toekomstige vraag te voldoen. Inmiddels is het productieproces dusdanig verbeterd dat we iedere zes minuten een collector maken.” aldus CEO Jacko D’Agnolo.

Zonnige landen

De collectoren van Solarus zijn vooral interessant voor gebouwen met een hoge warmtevraag. Door de combinatie van opwekking van elektriciteit én warm water is het systeem interessant voor bijvoorbeeld hotels. In landen met veel zon zoals Zuid-Afrika is de terugverdien capaciteit extra groot. Met het systeem in Kaapstad worden 129 hotelkamers een restaurant, spa en wasserette voorzien van warm water en stroom. Wekelijks leveren de collectoren 3.000 kWh aan stroom. Gedurende de komende twintig jaar zal het hotel ongeveer 1,5 miljoen euro aan energiekosten besparen.