Een nieuwbouwwoning kopen is een uitgebreid traject. Lees wat je per fase moet regelen en waar je op moet letten. Van de loting tot en met de oplevering.

Nieuwbouwwoningen zijn schaars in Nederland. Ben jij de gelukkige die is ingeloot voor een nieuwbouwproject, dan is de eerste belangrijke stap gezet. Daarna volgt een uitgebreid traject waarin veel geregeld moet worden. Het einddoel is echter alle moeite waard; een nieuwbouwhuis naar jouw wensen gemaakt en ingericht.

Om het kopen van een nieuwbouwwoning behapbaar te maken, hebben we het traject ingedeeld in fases. Per fase vertellen we wat je minimaal moet regelen en waar je op moet letten.

Ga je ervoor?

Neem als je bent ingeloot nog even de tijd om na te denken of het nieuwbouwhuis echt is wat je wilt. Je kunt namelijk nog van de koop afzien. Bekijk het plan nog eens. Is het toegewezen nieuwbouwhuis naar wens? Zijn er zaken waardoor je van gedachten kunt veranderen?

Koop- en aannemingsovereenkomst

De eerste stap naar een nieuwbouwwoning is de koop- en aannemingsovereenkomst. Door deze te tekenen ga je akkoord met de daarin genoemde rechten en plichten van zowel jij als de aannemer. Deze documenten moet je aandachtig doorlezen. Er staan belangrijke bepalingen over de ontbindende voorwaarden en de start van de bouw.

Meer- en minderwerk

Vraag ook direct de meer- en minderwerklijst op. Dit geeft je inzicht in de kosten die je maakt om het nieuwbouwhuis volledig naar je zin te maken. Ga je voor een standaard keuken of kies je voor luxe? Wat voor badkamer wil je? Dit moet uiteraard wel binnen je budget passen.

De financiering regelen

Dat laatste is ook belangrijk voor de financiering. Je sluit namelijk direct een hypotheek voor het volledige benodigde hypotheekbedrag. Dit bedrag gaat in een bouwdepot waarmee de nieuwbouw in fases wordt betaald. Dit start met de aankoop van de grond.

Je start ook meteen met het betalen van hypotheekrente. Over het bedrag in het bouwdepot ontvang je depotrente. Samen bepalen ze je maandlast tijdens de bouw. Als je daarnaast nog huur of rente betaalt van je huidige woning, heb je tijdelijk dubbele maandlasten. Om die periode te overbruggen kun je een lening afsluiten.

Hypotheekakte passeren bij de notaris

Met de hypotheekakte kun je naar de notaris voor passeren. De hypotheek is dan rond en de eerste kosten kunnen uit het bouwdepot betaald worden. Dit is idealiter voor de start van de bouw.

De bouw van de woning

Het bouwen van een nieuwbouwwoning in een project duurt gemiddeld een jaar. Eerst wordt de ruwbouw gezet (fundering, leidingen, muren en dak) en daarna komt de afbouwfase (vloeren, kozijnen, deuren, plafonds). Je moet dus even geduld hebben. Deze tijd kun je mooi besteden aan de inrichting.

De oplevering

Het huis is af en wordt opgeleverd. Wacht nog even met het ontkurken van de champagne. Eerst mag je de woning uitgebreid inspecteren. Eventuele gebreken of afspraken die niet zijn nagekomen, worden vermeld in een rapport. Wanneer akkoord, zal de aannemer deze nog moeten herstellen.