Huizen met een energielabel in de hoogste klassen worden sneller verkocht en leveren beduidend meer op. Deze conclusies komen naar voren in een grootschalige studie van de Tilburg University. Het energielabel is sinds januari 2015 verplicht en bestaat uit A (meest energiezuinig) tot en met G (minst energiezuinig) labels. Voor kopers is dankzij dit energielabel vooraf de thermische kwaliteit van deze woningen bekend.

Het onderzoek

Middels een labelimpact studie bestudeerden onderzoekers van de Tilburg University ruim 60.000 woningen die in de tweede helft van 2017 werden verkocht. Pijlers van dit onderzoek waren de verkoopsnelheid en verkoopopbrengst in relatie tot het energielabel van de woningen. Tijdens dit onderzoek konden zij rekening houden met pand-specifieke kenmerken zoals leeftijd, staat van onderhoud, locatie en woningtype dankzij nauwkeurige cijfers van makelaarsvereniging NVM.

De resultaten

Bijna een derde van de 60.000 onderzochte woningen had een A- of B-label en 16 procent was voorzien van een F- of G-label. De huizen met een gunstig energielabel ( A of B) leverden bijna € 6.500 meer opbrengst op. Had een woning een F- of G-label dan drukte deze de verkoopprijs juist met bijna € 13.000. Landelijk gemeten werden koopwoningen met een gunstig A-label gemiddeld genomen 48 dagen sneller verkocht. De koopwoningen met een ongunstig G-label stonden daarentegen gemiddeld 54 dagen langer in de verkoop. Een uitzondering is er voor de grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Alhoewel er een klein verschil meetbaar is tussen de A- en G-labels is de vraag naar woningen in de 4 grote steden zo extreem dat kopers energielabels minder zwaar mee wegen bij de aankoop van hun huis.

Een energiezuinige woning

Het loont om te onderzoeken hoe energiezuinig uw huis is. Oude kozijnen met enkel glas, een verouderde cv-ketel of het gebrek aan goede isolatie zorgen voor een ongunstig energielabel. Een slecht geïsoleerd huis verliest namelijk veel warmte via de ramen, gevel, het dak en de vloer. Veel voorkomende vormen van isolatie zijn spouwmuurisolatie, vloerisolatie en dakisolatie. Ook zonnepanelen dragen bij aan een energiezuinige woning en bijbehorend energielabel.