Woningcorporatie Centrada gaat de komende jaren 3.000 huurwoningen in Lelystad voorzien van zonnepanelen. De bewoners worden hiervoor geen kosten in rekening gebracht. De besparing op energiekosten worden dus een direct voordeel voor deze huurders van Centrada.

Pilot

Eerder had Centrada al een proef uitgevoerd waarbij 700 woningen werden voorzien van zonnepanelen. De huurders moesten toen een gedeelte van de verwachte opbrengst aan de woningcorporatie betalen. Deze proef was een succes doordat 40% van de huurders hiermee akkoord gingen. Bovendien viel de opbrengst van de zonnepanelen hoger uit dan verwacht. De deelnemende huurders hielden daardoor gemiddeld circa 200 euro per jaar over. De deelname van 40% was weliswaar hoog maar gevolg was wel dat 60% van de daken niet werden voorzien van zonnepanelen. Door het besluit om de zonnepanelen gratis te plaatsen zullen alle 3.000 woningen die zijn uitgekozen door Centrada nu worden voorzien van zonnepanelen.

Investering 50 miljoen

Samen met andere investeringen in energiebesparende maatregelen zal Centrada zo’n 50 miljoen euro gaan spenderen. Centrada vermindert met deze maatregelen de CO2 uitstoot met 42%. Daarnaast hecht Centrada groot belang aan het feit dat huurders hiermee kunnen besparen op hun energierekening, waardoor het wonen voor hen betaalbaarder wordt. Bij huurders die op dit moment zonnepanelen hebben en daarvoor een vergoeding betalen, wordt de vergoeding per 1 april stop gezet. Zo kunnen ook zij maximaal profiteren van de opbrengst van hun zonnepanelen en lagere stroomkosten. Deze huurders ontvingen hierover al bericht van Centrada.

Gemiddeld energielabel A

Centrada neemt haar verantwoordelijkheid om het klimaat te verbeteren en de CO2 uitstoot te verminderen. Daarnaast vindt Centrada het erg belangrijk dat daarmee de energierekening van de huurder omlaag gaat en het wonen betaalbaarder wordt. De woningcorporatie heeft de ambitieuze doelstelling om voor haar huurwoningen in 2027 een gemiddelde energie-index (EI) van 1,15 te hebben. Dat is vergelijkbaar met label A.