Uit het promotieonderzoek van Jochen Krimm aan de TU-Delft blijkt dat dichte, gladde gevels van glas, metaal of steen het kabaal in de stad verdubbelen. “Gevels werken als luidsprekers”, aldus Krimm. Hij pleit dan ook voor meer geluiddempende gevels. Daarnaast vindt de promovendus dat nieuwe gebouwen verplicht zouden moeten worden getoetst op het akoestisch effect.

Geluid van gevels

“Ontwerpers laten het geluidseffect volledig buiten beschouwing. Aangezien een nieuw gebouw altijd een akoestisch effect heeft, zou je het vooraf altijd moeten onderzoeken”, zegt de promovendus. Uit proeven met schaalmodellen blijkt dat de hoeveelheid weerkaatsing goed is te voorspellen.

Beperken

Er zijn ook zeker maatregelen die het geluid van gevels kunnen beperken. Bijvoorbeeld balkons of lamellen verminderen het geluid. Maar bijvoorbeeld ook zonnepanelen zorgen voor een geluidsreductie. Het verspringen van een gevel kan de weerkaatsing van het geluid diffuus maken.

Meerwaarde

Krimm zou het liefst zien dat voor een gebouw een geluidsontwerp wordt gemaakt. Hierbij zou in een geluidskamer met 3d modellen tests kunnen worden uitgevoerd. Bij de beoordeling dient dan wel de omgeving van het gebouw te worden meegenomen: “Een gevel langs een autosnelweg behandel je anders dan een gevel aan een parkzijde”. Een gestructureerd oppervlak scheelt zo 3 dB aan omgevingsgeluid, blijkt uit proeven met schaalmodellen.

Op 5 juli verdedigt Jochen Krimm zijn proefschrift ‘Acoustically effective facades design’. Zijn proefschrift is hier te downloaden.

Lees ook: 4 valkuilen bij plaatsing luchtwarmtepomp