Het bedrijf Takeair in Oostende (België) gaat ruimtes via het ventilatiesysteem voorzien van gezonde bacteriën. Het kantorencomplex ‘Watt the firms’ in Gent is onlangs voorzien van het innovatieve systeem. Het binnenklimaat moet voor de aanwezigen hierdoor sterk verbeteren. Toevoegen van de gezonde bacteriën zou het ziekteverzuim moeten terugbrengen met 10%.

Filters in ventilatiesysteem

Filters in ventilatiesystemen zorgen ervoor dat schadelijke stoffen en bacteriën de ruimte niet binnendringen. Maar volgens Takeair heeft dit tot gevolg dat ook de aanwezige goede bacteriën niet meer binnenkomen.  Door zogenaamde probiotica te vernevelen in de toevoerlucht worden deze alsnog verspreid in de ruimte.

Verneveling

Het systeem van Take Air injecteert probiotica. Dit wordt in vloeibare vorm door middel van verneveling in de ventilatiestroom gebracht. De positieve organismen hebben een gunstige invloed op de samenstelling van de microbiële kwaliteit van de binnenomgeving.

Minder ziekteverzuim

Oprichting Jo Pannecoucke van Take air meldt in een interview met TV oost (zie hieronder) dat zij de entstoffen in een eigen laboratorium opkweken. Ze worden daarna in vloeibare vorm in plastic zakken gedaan. Door het vernevelen van de vloeistof in de toevoerlucht zou het ziekteverzuim van medewerkers met 10% kunnen dalen.

Het toevoegen van de probiotica zou bovendien moeten bijdragen aan de concentratie en productiviteit. De verneveling is geurloos.

Vervuiling luchtkanalen

Er is de laatste tijd steeds meer berichtgeving over vervuilde luchtkanalen. Hierin kan ontwikkeling van bacteriën en schimmels plaatsvinden die continue de ruimte in worden geblazen. Een goede en regelmatige reiniging van de luchtkanelen is daarom van essentieel belang.