Onlangs hield Duco haar themadag: iedereen ‘BENG-proof’ in de voormalige Van Nelle fabriek in Rotterdam. De ruim 150 aanwezigen werden geïnformeerd door experts op gebied BENG (Bijna Energie Neutrale Gebouwen).

Themadag Duco

Tijdens de themadag wilde Duco de bouwkolom informeren over de route die leidt naar BENG. Een weg die veel korter zal zijn dan menigeen zich realiseert. Vergunningaanvragen vanaf 1 januari 2020 moeten voldoen aan de eisen voor BENG. Dit terwijl de BENG eisen op dit moment nog niet definitief zijn vastgesteld.

Expertsprekers

De bezoekers van de themadag kregen interessante presentaties te zien van o.a. Jérôme Eijsackers (PDF presentatie), adjunct-directeur van adviesbureau Peutz. Hij vertelde over ‘de BENG-thematiek in al zijn facetten’. Hij nam het publiek mee in de diepte en vertelde meer over woningbouw volgens de drie BENG-indicatoren door middel van theoretische onderbouwingen.

Prof. dr. ir. Anke van Hal (PDF presentatie), Hoogleraar Sustainable Building aan de Nyenrode Business lichtte toe hoe je renovaties met hoge energieambities tot een goed einde kunt brengen en wat nu eigenlijk het effect is op de bewoner(s).

Technisch adviseur Joy Den Hartog (PDF presentatie) van Duco presenteerde vier woonconcepten van Duco. Daarbij werden de DucoBox Energy voor de passiefwoning en de DucoBox Eco voor het actieve huis van de toekomst warm onthaald bij het publiek.

Kostenoptimalisatie

De overheid toetst op dit moment de haalbaarheid van de voorgenomen BENG- eisen. Er wordt een zogeheten kostenoptimaliteitstudie (KOS) uitgevoerd. Voor deze berekeningen wordt de NTA 8800 gebruikt.In het najaar van 2018 wordt de uitkomst hiervan verwacht. Daarna informeert Minister Ollongren van BZK de Tweede Kamer welke definitieve BENG eisen per 1 januari 2020 worden ingevoerd.

Omgevingsvergunningen voor overheidsgebouwen moeten overigens al vanaf 1 januari 2019 voldoen aan BENG eisen. Hiervoor is speciaal voor overheidsgebouwen een BENG-berekeningswijze ontwikkeld voor 2019. Dat was nodig, omdat de berekeningswijze voor alle nieuwbouw (NTA 8800) pas op 1 januari 2020 wordt ingevoerd. Vanaf 1 januari 2020 vervalt  de (tijdelijke) BENG berekeningswijze die in 2019 wordt gebruikt. Vanaf dat moment is er nog maar één berekeningswijze, de NTA 8800, die geldt voor àlle nieuwbouw, inclusief overheidsgebouwen.