Een kwart van de geldverstrekkers verkoopt ‘nee’ aan huizenkopers als deze extra geld willen lenen ter verduurzaming van hun woning. Dit blijkt uit onderzoek van de Vereniging Eigen Huis (VEH).

Afsluiten hypotheeklening

Sinds 2013 mag een koper bij het afsluiten van de hypotheek maximaal 106 % van de woningwaarde lenen om het huis energiezuiniger te maken. Hierbij valt te denken aan isolatie, zonnepanelen of het aanbrengen van dubbel glas. Ongeveer een derde van de huizenkopers wil graag gebruik maken van de regeling.

Nee op het rekest

Banken en geldverstrekkers doen te moeilijk als het gaat om de extra lening ter verduurzaming van een huis stelt VEH. Een kwart werkt in zijn geheel niet mee en weigert de klant de wettelijke 106% te verstrekken. Iets minder dan 30 % van de geldverstrekkers is wel bereid meer te lenen echter tegen een renteopslag. Zij rekenen deze rente dan over het hele hypotheekbedrag en deze kan oplopen tot meer dan een half procent.

Onderzoek onder 31 geldverstrekkers

De Vereniging Eigen Huis hield een onderzoek onder 31 geldverstrekkers. Maar liefst acht daarvan werken niet mee aan de extra lening: ING, Aegon, Argenta, Moneyou, Tulp Hypotheken, Van Lanschot, Philips Pensioenfonds en Lloyds Bank. Negen andere werken wel mee aan de verduurzamingshypotheek maar tegen een soms forse meerprijs. Bij 14 geldverstrekkers is het wel mogelijk om extra geld te lenen zonder een hogere hypotheekrente. SNS is het duurst met een renteopslag van 0,55%. Bij een woning van € 300.000 kan men dus € 318.000 lenen als het extra bedrag ingezet wordt ter verduurzaming van de woning. Middels de renteopslag van de SNS (0,55%) stijgen de bruto jaarlasten dan met € 1.750.   ‘Zo gaat het grootste voordeel van de energiebesparing naar de bank in plaats van naar de klant’, zegt Cindy van de Velde, directeur van Vereniging Eigen Huis.

Verduurzaming moet aantrekkelijk zijn

Middels de renteopslag duurt het langer om de investering in duurzaamheid terug te verdienen. Men kan € 1.300 per jaar verdienen als een huis van energielabel F naar energielabel B gaat. Als de netto hypotheeklast echter ongeveer € 1.000 omhoog gaat vindt men de investering het in veel gevallen niet waard. Er worden nu minder huizen energiezuiniger gemaakt terwijl iedereen juist volop inzet op verduurzaming. De vereniging roept daarom banken en andere geldverstrekkers in een brief aan minister Ollongren van Wonen op om de financiële drempels weg te nemen. Van de Velde: ‘De mogelijkheid om het geld dat je in isolatie hebt gestopt terug te verdienen, gaat dan in rook op. Je terugverdientijd loopt namelijk op tot meer dan 50 jaar.’