Het ventilatiesysteem ‘Fresh-r’ is winnaar geworden van de 100%GZNDwonen Challenge van woningcorporatie Mitros. Met deze uitdaging zocht Mitros naar een oplossing voor een gezond en aangenaam binnenklimaat. Een systeem dat zorgt voor een woning met een gezonde luchtkwaliteit zonder tocht, schimmel of teveel vocht. Het ventilatiesysteem Fresh-r is een slim, breed toepasbaar ventilatiesysteem in de gevel, dat in één dag geplaatst kan worden.

Gebruiker staat voorop

Bij het vaststellen van de criteria voor deze uitdaging stond één ding voorop: de gebruiker. Het moet eenvoudig te bedienen zijn en het comfort in de woning verhogen. Daarnaast was het van belang dat de oplossing snel en makkelijk is te realiseren. Het moet over voldoende capaciteit beschikken en moet financieel haalbaar zijn. Mitros was op zoek naar een systeem dat bij renovatie maar ook bij een huurderswisseling kan worden toegepast.

Fresh-R ventilatiesysteem met warmtewisselaar

De winnaar van de challenge is een samenwerking tussen Cevesin, Inhealth, Kristinsson Architecten en Reinbouw. Het systeem Fresh-r kan eenvoudig in een gevel worden aangebracht. Het bestaat uit slimme sensoren die bepalen of er meer of minder moet worden geventileerd. De buitenlucht wordt verwarmd door een koperen warmtewisselaar met een zeer hoog rendement. Het systeem kan in 1 dag worden geplaatst.

“Met onze oplossing hebben huurders dus weinig overlast maar wel een gezonde luchtkwaliteit en een aangenaam klimaat binnenshuis!”

Edward Hissink van winnaar Fresh-r is enthousiast over de samenwerking die door de challenge is aangegaan: “De grootste winst van het meedoen is de ijzersterke samenwerking die erdoor tot stand is gekomen! Samen met alle betrokken partijen zijn we erin geslaagd aan de gevraagde aspecten van de Mitros 100%GZNDwonen Challenge te voldoen. In ons eentje was dat nooit gelukt.

Lees ook: 28 deelnemers aan 100%GZNDwonen Challenge

Lees ook: Ventilator met warmtewisselaar genomineerd voor Innovation Challenge 2018